Konst och musik i symbios

Elin Alexandra Sundström har sedan öppnandet av Kulturgården i Kyrkbyn jobbat hårt och målmedvetet för att främja kulturlivet i Luleå. Ett steg i det arbetet är APA-festivalen som arrangeras för andra gången i dag. Ett evenemang som har konsten i fokus.

– Vi tycker att konsten förtjänar mer uppmärksamhet än vad den vanligtvis får, säger Elin.

24 juni 2013 13:59

1 Vad är APA-festivalen?

– Det är en väldigt intensiv minifestival med ett brett progamutbud bestående av livemusik, konstutställningar och performance-artister av högsta klass. Det är andra gången festivalen anordnas och i år har vi breddat och utvecklat programmet ytterligare jämfört med första året, nu hoppas jag bara att vädret är på vår sida.

2 Vad fick dig att starta festivalen?

– Jag tyckte att vårt koncept var något som saknades här i Norrbotten. Det finns redan gott om musikfestivaler och konstutställningar men vad jag vet så finns det inget som kombinerar konst och musik så som APA-festivalen gör. Men självklart är det även en chans för oss på Kulturgården att visa upp vår verksamhet och jag tycker att kontrasterna mellan populärmusik och konst blir väldigt bra.

3 Finns det planer på att utöka arrangemanget i framtiden?

– Nej jag tycker om formatet som det är. Som det är nu kräver festivalen ingen stor budget och tack vare att det bara pågår under en dag så har besökarna möjlighet att se allt utan att behöva välja det ena eller det andra. Den relativa litenheten gör dessutom att vi kan hålla nere biljettpriserna. Skulle vi växa ännu mer så tror jag att risken finns att vi tappar själen och tanken bakom festivalen.

4 Det är en väldig spännvid i programmet – är det en slump eller medvetet?

– Det är medvetet. I år har jag hjälp av Anton Nyström som har bra kontakter inom musikbranschen och framför allt inom lite hårdare musik så vi kommer att smyga in mer av den varan i år. Samtidigt som det även kommer att finnas lugnare akter också. Men ärligt talat är musikdelen främst ett lockbete för att dra publik till konstutsällningarna och performance-artisterna. Det är främst det som vi vill lyfta fram med festivalen. Musiken bär sig själv på ett helt annat sätt.

5 Förutom dagens festival har du arrangemang och verksamhet på Kulturgården året runt – hur upprätthåller du engagemanget?

– Jag älskar den här gården och hade inte drivit på så här om jag inte hade haft den. Det var egentligen först när jag tog över driften 2008 som alla bitar föll på plats och jag fick en möjlighet att kanalisera alla mina ideér och drömmar. Dessutom är det här min hemby och då vill man gärna göra något bra av det. Kulturgården är mitt livsverk.

6 Ett vanligt 9 till 5 jobb är inte för dig?

– Nej jag vill bestämma själv över min tid. Jag har också jobbat på mer traditionellt styrda arbestplatser och skött mina arbetsuppgifter men det engagemang som jag lägger ner i arbetet här hade jag inte kunnat uppbåda någon annanstans.

7 Du målar själv och beskriver dig som kulturentreprenör - hur viktigt är det för dagens konstnärer att kunna marknadsföra sig själv?

– Det är tudelat det där. Jag tycker egentligen att konstnärer bara ska sysselsätta sig med konsten och lägga allt annat åt sidan. Blir det för mycket tid som går åt för att framhäva sig själv så kommer konsten att lida. Å andra sidan så är det inte alla som har möjlighet att leva så men det där är också en fråga om vilka bekvämlighetskrav man har och vilken standard man vant sig vid. Jag ser inte mig själv som konstnär – även om det skulle vara en dröm att bara måla – men när det gäller arrangörsfrågor så kommer mitt entreprenörsskap självklart väl till pass.

8. Till sist – vad får man inte missa på kvällens ferstival?

– Om jag inte får säga allt så rekommenderar jag verkligen performance-artisten Yessiqa Lövbrand från Luleå och Vit päls från Malmö som gör sin första spelning i Norrbotten på APA-festivalen.

Elin Alexandra Sundström APA-festivalen

Ålder: 31

Yrke: Kulturentreprenör

Bor: Luleå

Familj: Ja

Aktuell: Arrangör av APA-festivalen på Kulturgården i Kyrkbyn i dag.

Festivalen börjar 16.00 och pågår till 21.00. APA är en förkortning av arty party arr.

Artister och konstnärer :

Musik – Vit päls (Malmö), Eterkropp (Luleå), Vaken (Umeå/Stockholm), Barnen (Luleå/Piteå), Trio Kluster (Luleå) och Liv slakt och maskin (Piteå, Umeå, Ö-vik, Stockholm)

Konstutställning - Mark Frygell (Umeå), Mats Wikström (Luleå) och Olov Röckner (Umeå)

Performance: Yessiqa Lövbrand (Luleå) och Johannes Blomqvist (Luleå)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!