Kommunen och LKAB vänder sig till ministrar

LKAB vill ha ett ministermöte efter att diskussioner med kommunen kraschat.

LKAB vill ha ett ministermöte för att diskutera läget som råder mellan bolaget samt Kiruna och Gällivare kommuner.

LKAB vill ha ett ministermöte för att diskutera läget som råder mellan bolaget samt Kiruna och Gällivare kommuner.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-23 05:30

LKAB:s vd Jan Moström har skickat en förfrågan i en skrivelse till bostadsminister Per Bolund (MP) och Civilminister Lena Micko (S) och ber om ett möte. Anledningen är läget med Gällivare och Kiruna kommuner. 

Moström skriver att det är viktigt "att rådande läge finner en lösning" och att han vill diskutera tillämpningen av plan- och bygglagen och den kommunala sammanblandningen av sina roller som myndighetsutövare och sakägare. 

Norrbottens Media berättade under tisdagen att kommunalrådet Gunnar Selberg (C) i ett brev till LKAB skrev att kommunen inte kommer att gå vidare med detaljplanen för Gruvstadspark tre (GP3) tills det är klarlagt vem som blir kommunens förhandlingspart gällande stadsomvandlingens villkor. Framförallt frågan om järnvägsstationen och det nya sjukhuset.

Kommunen håller även inne med detaljplanen för Gruvstadspark två med syftet att få fram en förhandling med antingen LKAB eller regeringen.  

Konflikten började i våras då LKAB inte fick ett av den tidigare kommunledningen utlovat planbesked för GP3 med motiveringen att kommunen ville säkerställa villkor för bland annat järnvägen och sjukhuset. 

LKAB fick dock ett positivt planbesked i juni, men bolaget har hela tiden vidhållit att de inte kan förhandla om frågor där kommunen inte är sakägare.

Moström skriver vidare att kommunerna utnyttjar sitt planmonopol som repetitivt påtryckningsmedel i förhandlingar med LKAB. Och att bolagets uppfattning är att de ersättningsfrågor parterna inte kan komma överens om ska avgöras i domstol. Något kommunerna inte har accepterat. 

"Nuvarande situation är enligt LKAB djupt otillfredsställande och ohållbar" skriver Moström och menar att kommunernas förhandlingstaktik försvårar och försenar samhällsomvandlingen. 

Anders Lindberg, presschef på LKAB, säger att de vill ge ministrarna bolagets syn på vad som händer i de båda kommunerna. 

– Vi vill ge vår syn på saken och tycker inte att kommunerna ska blanda ihop sina roller som sakägare och myndighetsutövare, säger Lindberg. 

Gunnar Selberg säger att planbeskedet gavs av kommunstyrelsen med formuleringen att kommunen förutsätter att frågan om en centrumnära  järnvägsstation är löst vid planens antagande. 

– Jag förvånades över en del saker i det här brevet. Någon propå om domstol har jag aldrig hört talas om och det måste ha varit med den förra ledningen. Men här handlar det inte om att komma överens, de vägrar ju förhandla, säger Selberg. 

LKABs vd Jan Moström skriver till  bostadsminister Per Bolund (MP) och Civilminister Lena Micko (S)  att det är viktigt "att rådande läge finner en lösning"
LKABs vd Jan Moström skriver till bostadsminister Per Bolund (MP) och Civilminister Lena Micko (S) att det är viktigt "att rådande läge finner en lösning"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!