Det stormar inom socialdemokratin i Arvidsjaur. Kommunstyrelsens ordförande Lotta Åman som kandiderade till rollen som kommunalråd en ny mandatperiod hoppar av.

– Hon kommer att vara i tjänst fram till årsskiftet, säger Patrik Åman, ordförande för Socialdemokraterna i Arvidsjaur.Kommunstyrelseledamoten Marcus Lundberg, ordförande för Arvidsjaurshem och femma på S-listan, har dykt upp som ny kandidat till kommunalrådsposten.

– Eftersom Lotta sade ifrån sig så blir han valberedningens förslag för det finns ingen annan, säger Patrik Åman.Varför hoppar Lotta Åman av?

Artikelbild

Patrik Åman (S), arbetarkommunens ordförande och Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur.

– Det vill jag inte kommentera utan det får hon svara på i så fall.

Till saken hör att Patrik Åman, som är gift med Lotta Åman, också lämnar sitt ordförandeuppdrag.

– Jag tog mitt eget beslut förra veckan och Kenneth Lindmark som är vice ordförande i arbetarekommunen blir tillförordnad fram till årsmötet, säger han.

Var det planerat?

– Jag vill inte kommentera det som det är just nu.

Varför vill du inte kommentera det nu?

– Nä, eftersom vi är i hela processen här.

Hur kommer det se ut med dina övriga politiska uppdrag?

– Jag är kvar i partiet i alla fall. Jag sitter i regionen, så det påverkas inte av det här.

Socialdemokraterna har ingen fristående valberedning sedan förra årsmötet. Då hamnade ansvaret att föreslå kandidater på arbetarekommunens styrelse.

– Eftersom jag blev inkastad att ta över ordföranderollen är det jag som är ordförande för valberedningen, säger Patrik Åman.

Det är tydligt att Marcus Lundbergs nominering inte har stöd därifrån.

– Det är inte jag som har nominerat Markus, det är det inte. Det är någon annan, säger Patrik Åman.

Onsdagskvällens nomineringsmöte valde Peter Rydfjäll som ordförande för fullmäktige och Björn Lundberg som vice ordförande. Resten av platserna blev bordlagda.

– Det är för många hål i listan. Vi har för lite folk som är nominerade, säger Patrik Åman om anledningen till ajourneringen.

Enligt honom ska partiet ha ett styrelsemöte på torsdag och då ska datumet för ett nytt nomineringsmöte sättas. Då måste partiet lyfta fram sina kandidater till nämnder och styrelser.

– Det ska upp för beslut i fullmäktige i december så det måste tas.

PT har sökt kommunalrådet Lotta Åman och kommunalrådskandidaten Marcus Lundberg upprepade gånger under torsdagen. Ingen har hört av sig.