Kommunalrådet: "Kritiken är befogad"

Anne Jacobsson (S) håller med om att informationen om vattenstoppet har brustit. "Inte ens jag som är kommunalråd fick veta om det förrän de stängde av vattnet", säger hon.

21 juli 2019 14:46

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) har förståelse för att folk i byarna är irriterade efter att för andra året i rad ha blivit utan vatten under Överkalix marknad.

– Det är helt enkelt så att våra vattenreserver inte räcker till och då har man "strypt" det så att de vitala delarna, äldreboenden och räddningtjänsten ska ha tillräckligt med vatten, säger hon.

Gjordes det även för att säkra att det finns vatten på marknaden?

– Nej, absolut inte. Men indirekt blir det ju så att det i samband med marknaden kommer mycket folk till hela Överkalix. Befolkningen dubblas under den här tiden.

Anne Jakobsson säger att kommunen måste prioritera vattenfrågan för att förhindra att det händer igen.

– Vi ber om förståelse och ska jobba för att det ska bli bättre.

Tycker du att kritiken är rimlig?

– Kritiken är befogad, informationen är bristfällig. Vi måste hitta nya kanaler så vi kan informera mer direkt och nå ut till alla som berörs.

De som jobbar med VA ska ha påtalat problemen i flera år. Vad vet du om det?

– Jag är ny på posten, men vi har varit ut och tittat och då har de påtalat att vi behöver ha fler vattentäkter. Det är i startgroparna men vi behöver politiska beslut, det måste tröskas igenom den politiska vägen.

Vill du prioritera frågan om en ny vattentäkt?

– Jag säger personligen definitvt ja.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund