Kommunalrådet i vägbråk – krävs på ursäkt

”För en person som Tommy Nilsson, i synnerhet i hans ställning, hade vi förväntat oss ett annat bemötande och en ursäkt”, säger paret Siv Andersson och Ingvar Ölund.

Ingvar Ölund på parets fastighet i Pataudden.

Ingvar Ölund på parets fastighet i Pataudden.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-23 05:00

Det handlar om en väg ned till paret Siv Anderssons och Ingvar Ölunds fastighet i Pataudden, Bondersbyn.

Det är en väg som gått över grannfastigheten, som tillhör kommunalrådet Tommy Nilsson (S), i mer än 100 år.

Tommy Nilsson bor inte där själv, han äger fastigheten och hyr ut den.

Konflikten inleddes i april 2018, då familjen som bor i Tommy Nilssons fastighet (som den familjen då ägde en tid, innan Tommy Nilsson köpte tillbaka den) sade till Siv Andersson att hon måste ombesörja att bygga en ny väg och att så skulle ske under sommaren samma år.

Anledningen är att familjen inte vill att de kör över deras gårdsplan när de ska till sin fastighet.

Siv Andersson och Ingvar Ölund berättar att Tommy Nilsson sade att de ska kontakta honom i frågor som rör fastigheten.

De uppger vidare att Tommy Nilsson erbjöd alternativet att köra över de intilliggande ängarna.

De avböjde, då det inte är en fungerande lösning för framkomlighet.

Siv Andersson berättar att hennes släkt har sina rötter i fastigheten sedan mitten av 1800-talet och den har gått i arv i flera generationer.

Den aktuella tvisten gäller alltså rätten till väg, en samfällighet som bildades juridiskt år 1917.

När grannfastigheten avstyckades år 1993 gjordes en förrättning och i samband med detta ansökte dödsbodelägarna om ett officialservitut för ny vägsträckning.

I dokument framgår att vägen avses flyttas, den skulle då gå intill men inte över Tommy Nilssons fastighet.

Tidigare ägare till Andersson/Ölunds fastighet godkände skriftligt den nya vägsträckningen.

Någon ny väg har inte gjorts.

– Den ursprungliga samfälligheten har således inte förändrats, vilket innebär att rätten till väg fortfarande gäller i avvaktan på rättslig prövning. Det är förståeligt att våra gamla, av olika skäl, inte åtgärdade vägsträckningen men vid senare fastighetsförändringar borde det ha varit en självklarhet för ansvariga fastighetsägare, säger Siv Andersson.

Siv Andersson och Ingvar Ölund säger att de hade väntat sig ett annat bemötande av Tommy Nilsson, och en ursäkt för saker som de beskriver som felaktiga i handling, dokument och uttalanden.

Tommy Nilsson har, via sin advokat till tingsrätten, sagt att det inte funnits hinder utplacerade i syfte att blockera vägen.

Paret ifrågasätter detta då de har bilder på släpvagn som stått placerad så att vägen inte varit framkomlig hösten 2018, bilder på en snöhög som blockerat vägen vintern 2018/2019 och bilder på att det har varit leksaker som blockerat vägen i september 2019.

Det sistnämnda försökte Tommy Nilsson, enligt paret, förklara i ett telefonsamtal till polisen, med att barn i huset varit ute och lekt.

Magnus Norberg är jurist vid LRF Konsult och företräder Siv Andersson och Ingvar Ölund.

Han berättar att de gick till domstol för att få bort ovan nämnda hinder på vägen, som gjorde att Siv Andersson och Ingvar Ölund inte tog sig fram till sin fastighet.

– I grunden handlar saken om rätten till att använda vägen, den enda vägen som finns till deras fastighet, säger Magnus Norberg som i fråga om vem som ska bekosta den nya vägen, om en ny väg ska byggas, är tydlig:

– Grundprincipen är att den som vill förbättra sin fastighet står för kostnaderna. 

Ärendet ska upp i tingsrätten, de muntliga förhandlingarna har inte ännu skett, ett viktigt delmoment där uppges vara att parterna ska försöka komma överens.

Vägen som går ner till Andersson/Ölunds fastighet.
Vägen som går ner till Andersson/Ölunds fastighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!