Kommunalråd avgår

Oavsett utgången i kommunvalen nästa år blir det nytt blod på kommunalrådsstolar i Östra Norrbotten. Flera kommunalråd avgår.

19 september 2009 13:06Det visar Kurirens förfrågan till nuvarande kommunalråd.
Nomineringsarbetet inför valen 2010 till kommunfullmäktige, landstinget och riksdagen har påbörjats eller inleds inom kort.
De kommunalråd från östra Norrbotten som tycker att de gjort sitt när nuvarande mandatperiod löper ut är Leif Nilsson i Överkalix, Bengt Niska i Pajala och Sven-Erik Bucht i Haparanda.
Enstaka kommunalråd ger klara besked om att de kandiderar 2010 medan andra uttrycker att de vill fundera vidare. Bland de senare går det i flera fall utläsa en försiktighet, att inte ge sken av att ta saker för givet.
Olle dubblar
Det skiljer nästan 40 år mellan yngst och äldst av nuvarande kommunalråd i länet. Linda Ylivainio är född 1975. Olle Lindström, född 1936, är mer än dubbelt  så gammal. Han fortsätter gärna och i händelse av valframgång är han 78 år mot slutet av nästa mandatperiod.
– I Sverige finns en åldersfixering. Det där är ju individuellt, jag känner mig frisk och kry, säger han.
Avhopp som kommunalråd, och maktförskjutningar, förekommer även under mandatperioderna. Kommunalråden Britta Flinkfeldt i Arjeplog och Linda Ylivainio i Övertorneå gjorde andra saker när den här mandatperioden började.
I Kiruna planeras Kirunapartiet gå in i  Socialdemokraterna. Nu finns två kommunalråd, Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (kp). Vinner socialdemokraterna valet ska det finnas ett kommunalråd.
Medan Kenneth Stålnacke, på fråga denna vecka, förklarar att han ställer upp som kandidat passar Lars Törnman.
Det finns kommunalråd som visar intresse för annat uppdrag. Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht har fått frågan om att bli riksdagsledamot.
– Jag har inte sagt nej, kommenterar han.


 

Ställer du upp som kommunalråd 2010-2014?

 

Britta Flinkfeldt Jansson, (S) kommunalråd, Arjeplog:
– Jag ska lämna besked i början av januari. Den tiden har jag gett familjen att få utvärdera. Jag har lovat att de ska få tycka till.
Jerry Johansson, (S)                 kommunalråd,  Arvidsjaur:
– Jag ställer mig till förfogande. Jag känner att Arvidsjaur är inne i en spännande tid. Jag vill göra klart. Bland det spännande finns att få flygutbildningarna på plats och det händer saker kring testverksamheten, som bara sväller.
Olle Lindström (M), kommunalråd, Boden:
– Ja. jag tycker det är ett roligt uppdrag och det går bra för Boden. Vi har lyckats i samarbetet med näringslivet och vi har en tillväxt som är spännande.
Tommy Nyström, (S) kommunalråd, Gällivare:
– Jag har meddelat vår ordförande att jag ställer upp om jag får förtroende från partiet och folket. Det finns mycket att göra i kommunen. Det går bra för oss, vi har låg arbetslöshet, det sker investeringar och företag vill etablera sig. Omvandlingen i Malmberget är en utmaning, det känns som om det lossnat där.
Sven-Erik Bucht (S), kommunalråd, Haparanda:
– Jag kommer inte att sitta kvar och har meddelat det.
Anna Hövenmark (V),             Jokkmokk:
– Jag tror att jag gör det, men ännu är jag osäker. Det är ett tufft uppdrag men samtidigt jättespännande.
Robert Forsberg (S), kommunalråd, Kalix:
– För partiets nomineringsarbete står jag till förfogande. Det är ett utmanande uppdrag, samtidigt som det tar tid att se avtryck av det arbete partiet går in för. Det tar över en mandatperiod innan du ser effekter av det du vill göra.
Kenneth Stålnacke (S),         kommunalråd, Kiruna:
– Ja. Det är oerhört slitsamt och pressande, men samtidigt är det intressant att få vara med i yttersta ledningen. Och framför allt gäller det sistnämnda Kiruna, där vi ska hantera stadsomvandlingen åt framtida generationer.
Lars Törnman                                                           (KP), Kiruna:
– Jag har inte tagit ställning. Jag passar på frågan.


Karl Petersen (S),               kommunalråd, Luleå:
– Jag ger mitt svar först till partiet, sedan till media. Jag kan säga så mycket att jag har styrkan kvar och trivs utmärkt.
Yvonne Stålnacke (S),           kommunalråd, Luleå:
– Jag gör gärna en period till och har meddelat det. Det är jätteroligt och det finns få uppdrag där du lär dig något nytt varje dag, men så är det med att vara kommunalråd.
Bengt Niska (S), kommunalråd, Pajala:
– Jag har redan tidigare sagt att jag inte står till förfogande. Jag bestämde mig innan förra valet att det skulle bli den sista perioden. Allt har sin tid.
Helena Stenberg (S), kommunalråd, Piteå:
– Om jag får förtroendet från mina partikamrater står jag till förfogande. Jag tycker att uppdraget är väldigt spännande och roligt. Jag får vara med om att påverka utvecklingen i Piteå kommun.
Peter Roslund (S), kommunalråd, Piteå:
– Svaret idag är ja, men jag funderar och har inte svaret spikat. Om jag ställer upp hela eller delar av perioden är oskrivet.
Bill Nilsson (S), Älvsbyn:
– Det lockar.Jag funderar men har inte tagit ställning helt. Det tar väldigt mycket tid och jag har barn och barnbarn.
Leif Nilsson (S), kommunalråd, Överkalix:
– Jag slutar. Överkalix står inför stora utmaningar. Jag har  suttit länge, gör du det får du ett visst sätt att arbeta och vi har för få framgångar. Då behövs nya lösningar och nya människor.
Linda Ylivainio (C),                  kommunalråd, Övertorneå:
– Jag svarar till valberedningen, vi har öppen nominering nu och den pågår till och med sista oktober. Jag har ingen ambition att kandidera till riksdagen. Till Europaparlamentet har jag kandiderat men det är långt till nästa val där. Min plats i livet nu är Övertorneå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Nordlund