Domen löste inte tvisten – de får vänta på sin dusch

Kakel, klinker och tegel sprack när det grävdes för ny VA. Sex år senare tvistar paret på Stadsön ännu med kommunen om vem som ska stå för skadorna.

Ny fasad. Paret Karin Erkki Robert Nilsson har själba bekostat en ny träfasad sedan tegelfasaden sprack av kommunens VA-arbeten.

Ny fasad. Paret Karin Erkki Robert Nilsson har själba bekostat en ny träfasad sedan tegelfasaden sprack av kommunens VA-arbeten.

Foto: Anders Köjs

Kommun2016-10-11 05:00

Kommunens grävande skadade deras hus på 2010-11.

– 2011 var sista gången vi tog en dusch i våtutrymmet. Eller senaste, får vi hoppas.

Det säger Robert Nilsson på Slåttervägen i Gammelstad. För två år sedan berättade Kuriren om huset som fick sättningar och sprickor vid kommunens VA-arbeten på Stadsön.

Läs mer: Åren går men skadorna består

Fallet är en direkt parallell till den närliggande villan på Räfsarstigen som Kuriren berättade om förra veckan. Där har ägarna inte heller lyckats få kommunen att ta på sig de skador som uppstod vid samma VA-jobb.

Bevisbördan är er säger kommunen till Arne och Elsie Eriksson och frånsäger sig allt ansvar för den sättning som drabbat parets Älvsbyhus.

Läs mer: "Skadan är inte vårt fel"

Robert Nilsson och Karin Erkki känner ingen sig i deras berättelse.

– Det är exakt samma skador som vi har, säger Karin Erkki.

Den djupa grav som grävdes utanför knuten fick golvet att sätta sig och kaklet att spricka i deras våtutrymme. Fasadteglet fick också skador och är i dag ersatt av panel i trä.

– Huset byggdes 1969 och har klarat sig fram tills dess, säger Robert Nilsson.

När Nilsson/Erkki stött pannan blodig i tre år så anlitade de 2014 en advokat och stämde kommunen.

– Det är inte kul att gå till domstol och sorgligt att man måste, säger Robert Nilsson.

Domen kom i mars i år. Kommunen anser att man vann, den behöver inte ersätta skadorna på fasaden och Nilsson/Erkki ska betala halva kommunens rättegångskostnader. Plus sina egna.

Men på Slåttervägen ser man inte riktigt domen på samma sätt.

– Vi får inget för det spruckna teglet men domstolen säger att vi ska ersättas för skadat kakel och klinker i våtutrymmet, säger Karin Erkki.

De har lämnat in en offert på jobbet till kommunen men ännu inte fått någon reaktion. Paret menar att våtutrymmet är obrukbart utan en rejäl ombyggnad. Kommunen vill byta ut några plattor.

– Vi vet inte hur det ska sluta. Men det som vi framförallt är kritiska mot är kommunens förhållningssätt, den har inte uppfört sig rätt mot oss som medborgare, säger Karin Erkki.

Hon menar att allt hade löst sig snabbt och smidigt om kommunen från början haft ambitionen att utreda sitt ansvar i skadorna.

– Men man fått lägga ned nära 400 000 kronor på en rättegång. Tänk om man velat utreda i stället för att försöka motbevisa allt vi säger, säger Karin Erkki.

Läs mer: Inte lätt få rätt

Hon berättar att de var bekymrade över VA-grävningarna innan de inleddes då de fick veta att deras villa var "ett högriskhus".

– Men kommunen sa då att vi inte skulle vara oroliga – "händer det något så kommer vi att stå för det. Och det kommer att bli en enkel process", säger Karin Erkki och tillägger:

– Jag ångrar att jag inte tog skriftligt på det.

Både parter överklagade domen men miljööverdomstolen gav inget prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!