"Kom som en överraskning för oss också"

Så säger Rune Blomster, teknisk chef på Överkalix kommun, och lovar att de kommer att öka kapaciteten – även om det kostar.

21 juli 2019 15:26

Överkalix kommun hade problem med vattenproduktionen under marknaden. Därför stängde de av vattnet till några byar, som en krisåtgärd.

– Det har varit en brist på ett par hundra kubik per dygn, säger Rune Blomster som tror att orsaken är vattentäkter som med tiden har slammat igen allt mer.

– Det kom som en överraskning för oss också. Det finns vatten, det vet vi, men brunnarna tar inte till sig så mycket som de ska.

Rune Blomster säger att de normalt får fram 1 100-1 200 kubik per dygn vid toppar. Under marknaden brukar det behövas runt 900 kubik.

Förra året ställde en dåligt tajmad vattenläcka till det, enligt tekniska chefen. Men i år var det ingen läcka – ändå gick det inte.

– I år kom vi bara upp i 800 kubik per dygn, säger Rune Blomster.

Men lösningar är på gång, enligt tekniska chefen.

– Vi har redan sagt att vi ska borra till någon ny brunn eftersom det vi trodde vi hade kapacitet för är för lite vid sämsta förhållanden.

Ett besök av en geohydrolog ska sedan tidigare vara bokat i augusti. Vad det kommer att kosta att borra nya brunnar är svårt att säga, men det måste göras.

– Pengar är inte det som styr, det är självklart att folk ska ha vatten, säger Rune Blomster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund