Gränsen ett hinder för sjukvården

EG-rätten ger varje medborgare i ett EU-land rätten att söka vård i vilket annat samarbetsland som helst.  Men det är en rätt som det talas tyst om.

FINLAND RÄDDNINGEN. För Gunnel Aitamaa blev behandlingen i finska Kolari räddningen. I Sverige skulle hon fått vänta tre månader på behandling och då var steloperation vad som väntade henne.

FINLAND RÄDDNINGEN. För Gunnel Aitamaa blev behandlingen i finska Kolari räddningen. I Sverige skulle hon fått vänta tre månader på behandling och då var steloperation vad som väntade henne.

Foto: Håkan Stridblom

Kolari2010-03-21 06:00
- Jag hade fått beskedet om att det skulle ta tre månader innan jag skulle få hjälp i Sverige. Då var det en bekant till mig som berättade om Jarmo här i Kolari och i dag så är jag bra i ryggen. Det var ingen inom sjukvården i Pajala som berättade att den här chansen fanns, säger Gunnel Aitamaa från Tärendö. Svår smärta
Det var i januari som Gunnel började känna utav domningar i ena benen och ganska så snart övergick det till en ihållande svår smärta som gjorde att hon hade svårt att gå. Efter att sjukgymnasterna i Pajala gjort bedömningen att de inte kunde hjälpa henne skickades hon till Gällivare, men där var svaret lika negativt. - Jag skulle röntgas efter tre månader och sedan så skulle jag stelopereras, men jag hade så ont att jag inte kunde vänta, förklarar hon. Gunnel som inte har remiss från landstinget i Sverige får trots det ersättning från försäkringskassan för sina läkarbesök i Finland. För Elvi Paananen från Pajala råder motsatta förhållanden. Hon får trots en remiss ingen ersättning från någon instans. Har inte råd
- Jag har bara en liten pension och har inte råd att besöka Jarmo i Kolari. Varje besök kostar 350 kronor och med min pension är det en omöjlighet att betala det, säger Paananen. För Elvi innebär den uteblivna ersättningen att hon inte längre får behandling för värken i sin rygg och axlar och hon riktar skarp kritik mot Birger Joutsen som är verksamhetsansvarig på vårdcentralen i Pajala. Krafterna räcker inte
- Han har sagt åt personalen att inte skriva några intyg för att jag ska få ersättning från landstinget. Jag vet inte hur länge jag orkar kämpa, det tar på mina krafter att hålla på med det här, suckar Elvi. Elvi visar också upp en bunt med brev från Försäkringskassan och säger: - När jag läser breven så känns det som om de ljuger och hittar på för att slippa betala min vård i Finland. När utbetalningarna sköttes i Haparanda hade jag aldrig några problem Att det finns ett motstånd från svensk sida att informera sina patienter om möjligheten att få vård i Finland tillstyrker sjukgymnasten Jarmo Latvala. - Jag uppfattar det som om att mina patienter från Sverige har lite eller ingen kunskap alls om sina rättigheter. I Finland finns en tjänstemannalag som säger att alla tjänstemän måste ge all information om EU-lagen och gränsgångarregeln. Han har också trots påstötningar inte lyckats få vårdcentralen i Pajala att ge nödvändig information till sina patienter. - Joutsen sa att det enda han skulle informera dem om var att de inte fick ersättning om de sökte vård i Finland.
Regler för vård i annat EU-land Ersättning i efterhand: Att du har rätt till vård i Sverige, det vill säga att du var folkbokförd i Sverige när du fick vård. Att det rör sig om en sjukdom eller ett hälsotillstånd som i Sverige behandlas inom det allmänna sjukvårdssystemet. Att den vårdmetod som används utomlands ska vara identisk eller i flera avseenden överensstämma med den behandling som används i Sverige. Förhandstillstånd: Du måste ha rätt till vård i Sverige. Om du bor i Sverige, men är försäkrad i ett annat EU/EES- land eller i Schweiz har du inte rätt till förhandstillstånd från Sverige. Det måste röra sig om sådan vård som ges för din sjukdom eller ditt hälsotillstånd inom det allmänna sjukvårdssystemet i Sverige. Vården ska ges av en vårdgivare som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i det land där vården ges. Du måste vara i den situationen att du inte kan få vård i Sverige inom en tid som är normal med hänsyn till ditt hälsotillstånd och sjukdomens sannolika förlopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!