Knut kör julen ut

Granen barrar och konditorierna frestar redan med semlor. Det är med andra ord hög tid att dansa ut julen.

Tjugondedag jul, eller tjugondag Knut, den 13 januari räknas som julens sista dag.

12 januari 2010 09:09

Då, om inte förr, åker porslinstomtar och adventsljusstakar upp på vinden igen. Den som håller på traditionen firar med en riktig julgransplundring. Men det är en sedvänja på tillbakagång – många hivar ut granen långt tidigare, utan dans och sång.
– Vi börjar ju julfirandet tidigare nu. Vi smygstartar med glöggfester och julbord i början av december och då kanske det är naturligt att avsluta julen tidigare också, säger folkloristen Tora Wall vid Nordiska museet i Stockholm.
Godisfest
En traditionell julgransplundring var ett välkommet tillfälle att få festa på sötsaker. Granen var smyckad med äpplen, kakor och strutar med karameller som gästerna fick plocka ned.
– Det är kanske svårt för barn i dag att förstå hur speciellt det var att få verkligt goda saker att äta. In på 1900-talet var det ju många som till vardags inte hade så bra mat. Nu kan vi köpa frukter året runt och sötsaker är nästan som vardagsmat, säger Tora Wall.
Däremot är det speciellt för Sverige, Finland och delar av Norge att avrunda julen först den 13 januari. Helgonet Knut Lavards dag i almanackan var tidigare den 7 januari, den men i slutet av 1600-talet flyttades Knutdagen en vecka. På så sätt förlängdes också julfirandet en vecka.

Tjugondag Knut
Tjugondedag jul infaller 13 januari – 20 dagar efter jul.
Dagens namn 13 januari är Knut, därav benämningen tjugondag Knut. Knut Lavard var dansk hertig som mördades av sin kusin och rival Magnus Nilsson den 7 januari 1131. Knut Lavard blev senare helgonförklarad.
Knuts dödsdag sammanföll länge med den första vardagen efter julen, men Knutdagen flyttades år 1680 från den 7 till den 13 januari, och med den talesättet ”Knut driver julen ut”.
Källa: af Klintbergs Namnen i almanackan (TT)
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!