Norrlands enda hästkrematorium är nu igång

I Luleå kommuns västliga utpost har Norrlands hästkrematorium nu dragit igång. Det enda norr om Uppsala. Det är länets största äggproducent, Klöverbergsgården med ägarfamiljen Boman, som står bakom verksamheten.

MILJÖVÄNLIGT. I den stora förbränningsugnen kremeras djuret och kvar blir aska och rökgaser som renas i en efterbrännkammare. Slutprodukten  blir bara varm renad luft berättar verksamhetsansvariga för hästkrematoriet Anton Boman.

MILJÖVÄNLIGT. I den stora förbränningsugnen kremeras djuret och kvar blir aska och rökgaser som renas i en efterbrännkammare. Slutprodukten blir bara varm renad luft berättar verksamhetsansvariga för hästkrematoriet Anton Boman.

Foto: Andreas Wälitalo

Klöverträsk2013-02-04 06:00

- Runt 200 hästar avlivas varje år i Norrbotten, och vi upplever att det är färre som går till slakteri, säger Viktor Boman som invigde företagets hönseri i april i fjol som nu går för fullt med totalt 31.000 värphöns och en daglig leverans till handeln på 28.000 ägg.

Gårdens Hästkrematorium, som togs i drift vid juletid och består av en stor och en liten förbränningsugn, ingår i den totala företagssatsningen på runt 20 miljoner.

I ugnen ska ett par gånger om året förbrännas uttjänta värphöns. Man byter ut halva besättningen åt gången. Alltså har man under året kapacitet för att ta emot andra djur för destruktion som då exempelvis hästar. En speciell kundmottagare har anställts för att sköta logistiken.

- Det är inte så bara att veta hur man ska göra som hästägare när hästen ska avlivas. Där kommer vi in och kan ta hand om planering, vid avlivning av djuret och hur man väljer att göra det och var det ska ske, säger Kerstin Kemlén som har lång erfarenhet av hästskötsel. Det gäller att vara både praktisk och empatisk i en svår situation när kunden ska ta farväl av ett älskat husdjur.

Kräver maskingrävare
I dag är det få hästägare som har grunden som lantbrukare eller fastighetsägare. Ofta är det en stadsmänniska som då hon/han måste avliva sin häst kanske inte har möjligheten eller kunskapen att ta hand om hanteringen själv.

- Det är tungt, du ska ha mark att gräva ned djurkroppen och du ska ha tillstånd, säger entreprenören. Att begrava ett halvt ton kött kräver arbete av en maskingrävare.

I krematoriet, ett av tre verksamheter i landet, förbränns djurkropparna i en dieseldriven ugn som hettas upp till 700 grader.

- En stor häst på låt säga 500 kilo förbränns på cirka åtta timmar. I en efterbrännkammare förstörs sedan rökgaserna i 850 grader och kvar som utsläpp blir bara varm luft, säger anläggningens ansvarige Anton Boman.

Sedan jul har anläggningen tagit omhand 20 hästar och då Kuriren besöker så förbränns 1.000 höns från en annan uppdragsgivare.

- Vi hoppas ju att vi ska kunna ha en kontinuerlig verksamhet för att hålla ugnen igång, säger Anton Boman som ska sköta logistiken runt kremeringen med hämtningar av hästar med mera.

- Den kund som vill får askan efter sitt djur. Aska som lämnas lägger vi ut på våra marker, säger entreprenörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om