Eldprovet
Sommarkurser för ungdomar är en uppskattad tradition på F21 i Luleå. Just nu befinner sig 25 unga killar och tjejer från hela landet på fältövning i den norrländska skogen. Kurirens team laddade upp med myggolja och gjorde ett besök.
Varmt och myggigt
Här, mitt ute i den norrländska skogen, håller F21 sin slutövning för årets sommarelever. Det är varmt och myggigt, men ungdomarna verkar trivas. Vi hälsas välkomna av kurschef Susann Johansson.
- Just nu är det praktisk tillämpning som gäller i två dagar. Den här sista övningen ute i fält är ett sätt att testa deras kunskaper, berättar Susann Johansson som bär yttersta ansvaret för de unga deltagarna.
- Eleverna har fått upprätta en förläggning i skogen, där de övernattar under övningen. De har också fått orientera och lära sig radiosignalering.
- Det är viktigt att de får en inblick i hur man överlever ute i fält, säger hon.
Från hela landet
Sommarkurser ges på ett flertal regementen i Sverige. På F21 har 25 ungdomar från olika delar av landet blivit antagna till den elva dagar långa sommarkursen. Syftet är att ge ungdomarna en inblick i flygvapnets verksamhet.
- Det är ett bra tillfälle för unga killar och tjejer att prova på hur det är att göra lumpen. Vi vill gärna öppna en dörr till F21, fortsätter Susann Johansson.
- Om de får en positiv upplevelse så kanske de söker vidare inom det militära, vilket givetvis är en bonus för oss, säger hon och ger instruktioner inför dagens första sjukvårdsövning.
Tre iscensatta olyckssituationer äger snart rum inför hennes vaksamma ögon. Det är ett tillfälle för eleverna att redovisa sina sjukvårdskunskaper vid andningsproblem, blödning och chock.
- Vad är det första man gör vid ett sånt här tillfälle? undrar Susann Johansson som samlat ihop gruppen framför en "skadad" tjej som ligger på marken.
Framstupa sidoläge
Eleverna har helt korrekt lagt den sårade i framstupa sidoläge.
- Man kontrollerar eventuella skador och skapar fria andningsvägar. Sen rapporterar man, svarar Rebecka Byström från Stockholm.
Övningen går vidare och det mesta verkar vara under kontroll för Sigvard Kalle 1, som denna grupp kallas. Den leds av Amalia Amrén, 17 år, från Bräcke. Hon har varit med på två av F21:s kurser tidigare. I år är hon gruppchef.
- Jag kommer definitivt att söka vidare till F21 i framtiden, säger Amalia Amrén som ser en framtid inom stridsflyget.
Gillar utmaning
- Målet är att bli stridspilot eller yrkesofficer. Det jag gillar mest är den fysiska och psykiska utmaning som det innebär. Det är kul att se hur mycket man orkar, säger den unga officersaspiranten.
En majoritet av årets deltagare är tjejer. Löjtnant Per Karlsson, som tillsammans med Susann Johansson leder fältövningen, ser det som en positiv utveckling.
- Eftersom tjejer inte gör lumpen, så har de inte samma naturliga koppling till det militära. Det är roligt att fler och fler tjejer intresserar sig, säger han.
Marscherar vidare
Under tiden har gruppen marscherat vidare till nästa övningsstation. Att göra upp eld är inte särskilt svårt. Om man får använda tändstickor, vill säga. Under slutövningen är det kniv och tändstål som gäller.
Gruppen delas in parvis och de tävlar mot varandra. Efter åtta minuter och 30 sekunder hörs ett första sprakande från en liten eld. Det är Emily Rosenberg och Rebecka Byström som fått fart på lite torra kvistar.
- I början av veckan tog det nästan en timme, berättar Emily Rosenberg.
- Det här var en klar förbättring, säger hon och tar en klunk vatten i den tryckande värmen.
Trivs tillsammans
Ungdomarna tycks nöjda med kursen och verkar trivas tillsammans. Rebecka Byström från Stockholm sökte mest för att det verkade vara en kul och annorlunda grej.
"Hårdare än jag trott"
- Det har varit hårdare än jag trott. Jag hade väntat mig mer hopp och lek, säger hon och skrattar.
- Men det har varit jättekul och jag har lärt mig massor. Och så här i efterhand kan jag säga att jag blivit mer intresserad av det militära.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!