Kläppenskolans elever flyttas mitt i läsåret

Flytten av eleverna från Kläppenskolan till Hemängsskolan har skjutits upp till i jul. Dålig tajming för en så stor omorganisation, anser lärare och föräldrar.

Oroade. Mats-Ove Johansson, lärare, och Mona Nykänen, förälder, oroas över flytten som ska ske mitt i läsåret.

Oroade. Mats-Ove Johansson, lärare, och Mona Nykänen, förälder, oroas över flytten som ska ske mitt i läsåret.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2017-03-21 05:00

Beslutet om att flytta Kläppenskolans 123 barn till Hemängsskolan togs samtidigt som övriga förändringar i Framtidens skola klubbades igenom i april 2016.

Kläppenskolan ska omvandlas till en stor förskola med 6–8 avdelningar för att på sikt kunna ta över barnen från Kläppbacken, Arealen och Lantmätarens förskolor. Hemängsskolan i sin tur ska bli en gigantisk låg- och mellanstadieskola med upp till 500 elever, vilket kommer göra den till en av de största i sitt slag i Sverige.

Flytten skulle ske sommaren 2017. Men nu är den uppskjuten ett halvår.

Sunderbyborna har varit negativa till nedläggningen av Kläppenskolan från start.

– Genom hela processen med Framtidens skola har det funnits en enorm frustration och ilska över att man tar bort skolan från den här delen av byn, säger Mona Nykänen, förälder.

Avståndet mellan Kläppenskolan och Hemängsskolan är 1,7 kilometer, men en del barn får betydligt längre skolväg, och alla kommer inte få skolskjuts.

Hon tycker att det finns två grundfel i makthavarnas hantering av beslutet ända från start.

– Det ena är att man inte verkar lyssna in föräldrarna och personalen. Eller så lyssnar man men bryr sig inte så mycket om vad de säger. Det andra är att man har haft en otroligt tajt tidsplan hela vägen.

Att bygga ut Hemängsskolan är en stor sak, poängterar hon.

– Jag tror inte att någon som är insatt i byggfrågor trodde att det skulle gå att bli klar till sommaren 2017. Likafullt var alla skyldiga att ställa in sig på inflyttning till hösten. Men nu höll inte tidsplanen och det känns som att vi befinner oss i ett vakuum.

Hon anser att det är bättre att bestämma ett flyttdatum med marginal, exempelvis hösten 2018.

– Då får personal och rektorer bra förutsättningar att jobba med överflyttningen. Att slå ihop två skolor är en jättegrej även rent organisatoriskt. Det handlar inte bara om att byta lokaler.

Det ideala anser hon vore att bygga ut Hemängsskolan i höst och sedan flytta över alla Hemängselever i den nya delen på vårterminen, så att den gamla skolan hinner renoveras innan Kläppeneleverna flyttar in.

Mats-Ove Johansson, mellanstadielärare på Kläppenskolan, instämmer i kritiken.

– Ja, men tänk dig själv att flytta mitt i pågående verksamhet, när det är så svårt att få tag i vikarier. Vem ska flytta, vem ska bära grejerna och ställa i ordning där borta?

Han tycker inte att tjänstemännen och politikerna har lyssnat på dem som berörs.

– Idag ska man vara solidarisk med verksamheten och inte ifrågasätta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om