Som jurist inom Hyresgästföreningen region Norrland, stöter han ofta på konsekvenserna av en okontrollerad och instabil bostadsmarknad i de norra delarna av Sverige. Han förvånas inte över att människor inte lyckas få en bostad och bosätta sig i en ort som Kiruna. I samhällsomvandlingens- och bostadsbristens kölvatten finns det aktörer, fastighetsägare, som drar fördelar av bristen. De agerar dessutom i allt för många situationer med full rätt. Väljer och vrakar och sätter priser som riskerar att skena iväg.
– Som jurist har man med åren slutat att bli förvånad. Det här är en verklighet. I Sverige och i synnerhet uppe i Malmfälten. Jag konstaterar också att det är många som inte kommer i kontakt med Hyresgästföreningen och därigenom får man inte sina rättigheter bevakade. Väldigt många skulle kunna ha bättre förutsättningar att skapa en bättre bostadssituation, säger Mikael Renqvist.
Några kännetecken som konsekvens av svår bostadsbrist är att hyrorna drivs upp för dem som inte Hyresgästföreningen förhandlar. De ligger utanför systemen.
– Bostadsbristen som sådan skapar debatten om att priserna är för låga. Fastighetsägare säger: "Det står folk på kö här. Vi måste höja priserna. Det är för billigt". Men det är ju inte det som är verkligheten. De står ju i kö för att det inte finns något alternativ, säger Mikael Renqvist.
En låg andel av så kallad allmännytta, kommunala hyresrätter, är en faktor som också påverkar situationen negativt. Från Hyresgästföreningens sida, trycker man på för att de kommunala bostäderna ska bli fler i Malmfälten.
– I Kiruna är allmännyttan, KBAB (Kirunabostäder), väldigt svag. De har inte många marknadsandelar av marknaden där. Det är LKAB och privata aktörer som är störst. Och LKAB är ju en privat aktör. Även om de i dagligt tal kallas allmännyttan, så är inte det en politiskt satt styrelse. Det finns ingen bostadsförsörjningsplan hos dem. De har inte den skyldigheten, säger Renqvist.
– Här finns ett politiskt och kommunalt ansvar att se till att bostadsbrister och sådana här typer av oseriösa verksamheter upphör att gälla. Det kan bara botas genom att få bort bostadsbristen. Och det enda sättet är genom allmännyttan. Att ha en bostadsförsörjningsplan som är politiskt tagen. Kommunen skulle kunna skriva en bostadsförsörjningsplan innebärande: Nu ska de här lägenheterna byggas, och de ska byggas av allmännyttan, för att säkerställa skäliga hyresnivåer.
Hyresgästföreningen jobbar hårt med allmännyttorna i Malmfälten.
– Vi jobbar stenhårt med både TOP-bostäder (Gällivare) och KBAB (Kiruna), om att bygga mer och få bort bostadsbristen, säger Renqvist.
Norrbottens media redogör för 26-åringens bostadssituation (se artikel bredvid).
– Det är rätt vanligt det här. Särskilt i Kiruna och de som jobbar i gruvan. De veckopendlar och så skriver de avtal om ett rum. Kanske till och med ett avtal om en del av ett rum, som de delar med andra. De staplar människor på hög ibland. Ibland är det arbetsgivaren som gör det och ibland är det hyresvärden. Bygg mer så att den här typen av verksamhet som personen vars situation du beskriver inte finns. Man ska inte behöva, i brist på annat, ta de här lägenheterna eller rummen, säger Renqvist.
För de som hamnar i en sådan bostadssituation är det inte mycket att göra.
– Du har väldigt lite att säga till om. Det är att gilla läget eller välja något annat. Och att välja något annat kan vara att man tvingas välja att ta ett jobb i någon annan kommun. Att inte ta jobbet, säger Mikael Renqvist.