Videon är inte längre tillgänglig
Det har länge varit oklart exakt hur de olika sakägargrupperna skulle ersättas när de påverkas av LKAB:s gruvbrytning i såväl Kiruna som Malmberget. Totalt är det omkring 10 000 personer som kommer att påverkas, fördelat på de två gruvsamhällena. Majoriteten gäller dock Kiruna.
Sakägarna är indelade enligt följande: Småhusägare, bostadsrättsägare, industri- och specialfastighetsägare, ägare till hyreshus, LKAB fastigheters hyresgäster, övriga hyresgäster, näringsidkare som äger sin fastighet samt näringsidkare som hyr sina lokaler.
I och med de framtagna ersättningsmodellerna kommer LKAB att ta en mer aktiv roll. Tidigare har de främst ersatt fastighetsägare med en summa pengar motsvarande marknadsvärdet plus 25 procent, så som minerallagen föreskriver. Nu går man in och bygger ersättningsbostäder.
– För oss har det varit viktigt att vi ska hitta en modell som fungerar över tid för LKAB:s del i låg- och högkonjunktur och som ska uppfattas som rättvis, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna på LKAB.
Den röda tråden genom de olika modellerna är att det finns valmöjligheter för den som påverkas. Den som vill kan fortsatt få en ekonomisk ersättning men den som vill kan alltså få en ny bostad eller fastighet motsvarande den gamla, om än inte en exakt kopia.
– Valmöjligheter och alternativ är viktigt, säger Stefan Hämäläinen.
Att man kom fram till detta var för att den tidigare modellen ansågs för snäv. Det var helt enkelt svårt att låta bygga ett nytt hus med de pengar LKAB betalade för det ersatta huset.
– Vi såg att det inte riktigt var tillräckligt. Vi ville säkerställa att det fanns nya boenden och det är viktigt för oss att klara tidplanen och få den här omflyttningen från avvecklingsområdet till utvecklingsområdet, säger Hämäläinen.
Vad som däremot kan slå mot fastighetsägarna är skatten. Här arbetar LKAB med berörda myndigheter och förhoppningen är att man ska kunna lösa det hela genom en så kallad fastighetsreglering. På liknande sätt har LKAB gjort i elevhemsområdet i Malmberget och där drabbades inte fastighetsägarna negativt.
– Om vi inte lyckas hantera det här med en fastighetsreglering så kommer det finnas en skatteeffekt som kommer att slå mot de enskilda. Vi har också sagt att vi inte kan ta höjd för alla de här skattemässiga effekterna, säger Hämäläinen.
För bostadsrättsinnehavare är lösningen något annorlunda. LKAB kommer inte att bygga några bostadsrätter men däremot kommer den som äger en bostadsrätt att kompenseras ekonomiskt. Dels genom marknadsvärdet för en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten samt en individuell bedömning av den aktuella bostadsrätten.
Den som har renoverat och investerat i sin bostadsrätt kommer därmed få högre ersättning.
Pengarna ska sammantaget räcka till att investera i en nyproducerad bostadsrätt av motsvarande storlek, dock i ett annat område.
– Viktigast när det gäller bostadsrätter är att de som idag äger bostadsrätter ska ha möjlighet i framtiden att kunna förvärva en ny bostadsrätt och att pengarna ska kunna räcka till det. Det är en viktig grundprincip.
De gemensamma utrymmena i fastigheten, så som garage, tvättstugor och eventuella affärslokaler, värderas inte separat utan finns inräknat i ersättningen till bostadsrättsinnehavarna.
Den som hyr en lägenhet kommer att få förtur till äldre och nyproducerade hyresrätter och där hyresgästen själv får lämna vissa önskemål om framtida lägenhet. De som tvingas till, eller väljer att flytta till nyproducerat kommer att få ersättning i en så kallad hyrestrappning. Det innebär att man under sju år inte betalar full hyra trots att standarden är nyproduktion.
– Det är oförändrat första året och de kommande sju åren efter det en upptrappning till det som är en normal hyresnivå i den fastigheten. På det sättet hanterar vi dem som idag har hyresrätter, säger Hämäläinen.
Utöver trappningen kommer den som bor i en hyresrätt även att få ersättning för själva flytten.
För den näringsidkare som äger sin egen fastighet så kommer LKAB att ersätta med en ny, alternativt ekonomisk ersättning. De näringsidkare som är hyresgäster kommer få erbjudande om en ny lokal samt en hyrestrappning, dock under fem år. LKAB står även för flyttkostnader samt inkomstbortfall i rörelsen.