Stora skiftförändringar inom LKAB

"Majoriteten förstår att företaget har rätt att göra så men är besvikna", säger gruvtolvans ordförande om att LKAB inför obetalda matraster och förändrade skiftgångar. LKAB:s förklaring är att arbetstiderna ska harmoniseras med transporterna.

MISSNÖJE. LKAB:s anställda i Kiruna och Gällivare står inför stora förändringar inom skiftgångarna och missnöjet bland IF Metalls medlemmar är stort.

MISSNÖJE. LKAB:s anställda i Kiruna och Gällivare står inför stora förändringar inom skiftgångarna och missnöjet bland IF Metalls medlemmar är stort.

Foto: Maria Unga

KIRUNA/GÄLLIVARE2017-08-18 06:00

Den första november blir arbetsdagarna drygt 30 minuter längre för LKAB:s skiftarbetare i Kiruna och Gällivare där skiftpassen i gruvorna förändras och obetalda matraster på 36 minuter införs.

– Varken vi eller medlemmarna har velat ha matraster men reglerna säger att arbetsgivaren leder och fördelar så de har rätt att införa detta, säger gruvtolvans ordförande Ove Stålnacke om den kommande förändringen.

LKAB:s vikarierande informationschef Tina Benson säger att förändringarna sker av flera olika anledningar, bland annat transporter under jord och för att bolaget vill harmonisera arbetstiderna.

– Det har varit många start- och stopptider på skiften och svårt att byta pass med varandra. Det är även en arbetsmiljöfråga om att samordna transporter ner under jord i så stor utsträckning som möjlig då vi försöker minska fordonstrafiken så mycket det bara går så det är en del i det hela, säger Benson.

Idag äter arbetarna när det passar arbetet enligt Stålnacke som säger att den kommande förändringen är en stor fråga bland medlemmarna och att han personligen tror att matpauser är den bättre lösningen.

– Det har fungerat bra med matpaus och i vissa jobb är det svårt att ha exakta rasttider. Ledningen har sagt att vi får justera längs resans gång och det kommer att visa sig ganska omgående vilka arbetsplatser det inte fungerar på, säger Stålnacke.

Stålnacke säger att vissa yrkesgrupper redan från start är undantagna den förändrade skiftgången, exempelvis vissa mekaniker och arbetare som sitter på pass i kontrollrum eller maskiner och därför inte kan lämna platsen.

– Det är i princip hela kollektivet som innefattas. Majoriteten förstår att företaget har rätt att göra så men är besvikna och vill inte. Det vill inte jag heller, men någonstans måste man gilla läget och det är en strid vi inte kan vinna om jag säger så.

Eftersom arbetarna inte vill ha matrast och facket anser att det har fungerat bra, varför kan man inte tillmötesgå önskemålet om matpaus?

– Jag kan inte svara på hur det har fungerat tidigare. Matpauser kommer att finnas kvar på de platser där vi som arbetsgivare anser att det krävs. Det har varit långa förhandlingar och detta är en förändring som tas emot på olika sätt, och nu har vi enats om den här modellen tillsammans, säger Benson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om