I går berättade Norrbottens Media om att LKAB gör stora förändringar inom skiftgången, då skiftlagens start- och stopptider ska synkroniseras för att minska transporterna under jord. Matpauserna där arbetarna äter i mån av tid och anpassat till arbetet byts ut mot obetalda matraster vilket förlänger arbetsdagarna under jord. Något som inte tagits emot väl av fackets medlemmar.
Matraster och förändrade skiftgångar är dock inte de enda större förändringarna som görs under samma period. En maskinförare som vill vara anonym berättar om skiftlagets förändrade arbetsvillkor som även kommer att innefatta matraster.
– Vi går från att jobba skift på 8,4 timmar till att jobba sju dagar och att vi är lediga sju dagar. Det innebär att arbetstiden ökar till 10,2 timmar per dag, vilket ingen av oss vill. Jobbet att sitta i en maskin är tungt för kroppen och innebär många monotona rörelser så arbetsmiljömässigt är det inte bra alls, säger föraren och menar att produktionen blir lidande av matraster då man i dagsläget äter när det passar jobbet.
En annan anställd på LKAB menar att arbetsskadorna och förslitningen kommer att öka.
– Om folk ska jobba mycket längre dagar så kommer också produktiviteten att sjunka, ingen kommer att orka köra med högsta fart på samma sätt som tidigare, säger den anställde.
Dessutom försvinner sex inarbetade fridagar, det vill säga lediga dagar som arbetas in med tolv minuter per dag.
– Jag antar att det är för att de anser att vi får tillräckligt långa dagar ändå, men det rör sig om tolv minuter och vi ser ju dagarna som semesterdagar så för oss är det en stor försämring. Företaget har all rätt att genomföra alla förändringar men de har kört sitt eget race helt och hållet i de här frågorna, säger föraren.
För en del skiftarbetare innebär de nya skiftformerna att antalet arbetstimmar ökar eftersom de i dagsläget sett till tjänsten.
– LKAB följer centrala avtalet och nu justeras arbetstiderna upp så att de jobbar rätt tid, vilket är ok. Men de får mycket längre arbetsdagar. Annars anser vi att det har fungerat bra precis som det har varit, säger gruvfyrans ordförande Tomas Strömberg.