De kommunala bostadsbolagen i Malmfälten drar ett stort lass när Kiruna och Malmberget ska flyttas. Topbostäder i Gällivare och Kirunabostäder i grannkommunen har i stora delar lika uppdrag.
En skillnad är att Kirunabolaget har 300 fler bostäder än Gällivarebolagets 1899 att hantera. En annan är att årsarvodet för styrelseordföranden i Kiruna är 112 000 kronor per år jämfört med Gällivarekollegans 47 000.
Som ordförande i Kirunas bostadsbolag tjänar man alltså drygt 9 300 kronor per månad, medan motsvarande uppdrag i Gällivare ger 3 900 kronor per månad. Detta enligt en färsk granskning av Hem och Hyra.
– I de privata styrelserna blir man handplockad till skillnad mot kommunala där man har ett förtroendeuppdrag i syfte att värna om kommuninvånarna. De som röstar fram styrelsen kanske även borde få sätta arvodena, sa Conny Säker till Hem och Hyra, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Norrland.
Det är på bolagsstämman arvodena klubbas igenom. Men det är kommunens politiker som röstar igenom löneförslaget. Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) tror att arvodena legat på en hög nivå en längre tid.
– När jag blev kommunalråd 2010 sänkte vi alla styrelsearvoden med några procent. Jag kan inte komma ihåg att vi gjort någon förändring under de två senaste perioderna.
Om det är så att årsarvoden är dubbelt så höga – skulle det finnas anledning att se över det?
– Det är svårt att tycka något i frågan utan att titta närmare på om det gäller det totala arvodet, eller om det skiljer sig åt på vilket sätt man räknar. När man satte arvodet någon gång i tiden fanns det nog ett skäl för att göra det. Utifrån siffrorna ser det onekligen ut som att det är en stor skillnad.
Gällivares kommunalråd Lars Alriksson (M) kommenterar siffrorna såhär:
– Som jag förstår det har vi generellt lite lägre ersättningar till ordföranden än andra kommuner. Men vi jämför inte med andra kommuner utan lönesättningen sker internt.
Det kan inte vara så att de med förtroendeuppdrag är underbetalda? Att de får svårt att fullfölja sina uppdrag för att ersättningen är för låg?
– Nej, det har jag inte hört talas om.