Zzzlow food på Camp Ripan

Gott, rent och rättvist. Det är slow food. Och med råvaror som björn från Finland, ren från Soppero och torsk från Norge kan det inte bli annat än fantastiskt.

KALL ELLER VARM? Råvarorna skiljer sig över Nordkalotten, men traditionen att röka kött och fisk är den samma. Saija Rantakokko, Jouku Järvinen, Ola Zätterström, Jarkko Kuusisto och Joakim Wikström diskuterar rökningsmetoder.  Foto: ÅSA POROMAA

KALL ELLER VARM? Råvarorna skiljer sig över Nordkalotten, men traditionen att röka kött och fisk är den samma. Saija Rantakokko, Jouku Järvinen, Ola Zätterström, Jarkko Kuusisto och Joakim Wikström diskuterar rökningsmetoder. Foto: ÅSA POROMAA

Foto: Åsa Poromaa

Kiruna2009-02-06 06:00
Just nu träffas nio kockar, krogägare och turistföretagare från Finland, Norge och Sverige på Camp Ripan i Kiruna. Under några dagar pratar man mat, planerar mat och lagar mat. Men det är inte fråga om någon stress. Ämnet man diskuterar är i stället slow food. Mat som är rättvis, som får ta tid och som är ren från tillsatser. Till mötet har deltagarna tagit med sig råvaror från sina egna regioner och sedan hjälps man åt att laga en lunch på bland annat björn, torkad torsk, marinerad abborre, gravad sik och suovas. - Det är spännande att se vad som händer när våra bästa råvaror möter varandra, säger Johan Nilsson kökschef på Camp Ripan.Deltagarna är redan proffs på att tillaga sina egna råvaror. Det är när de lagar maten tillsammans som det oväntade sker.- Vårt lamm är bara torkat litegrann. Vi brukar servera det lätt stekt tillsammans med potatis och rotmos, men nu ville de andra servera det i tunna skivor. Som torkat renkött. Det blir ju en helt ny rätt, förklarar Siv-Hilde Lillehaug och säger att det är något hon kommer att ta med sig hem till Norge. Projektet slow food i Norrbotten är ett EU-projekt som leds av Jouko Järvinen. Mötet i Kiruna blev till som ett biprojekt och kallas slow food Nordkalott. Ytterligare två möten är inbokade, i norska Henningsvaer och finska Levi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om