Zakrisson om tomterna: "Har huggit i sten"

I 45 år väntade Tore Lampinen på tomt i Riksgränsen – förgäves. Kristina Zakrisson (S) erkänner att kommunen misslyckats i sin ambition. "Vi har huggit i sten", säger kommunalrådet.

Kristina Zakrisson erkänner att kommunen misslyckats rörande släppet av fritidstomter i Riksgränsen, men hon tror att de tio stugor som ska byggas nära Soldalen (på bilden) kommer att bli sålda.

Kristina Zakrisson erkänner att kommunen misslyckats rörande släppet av fritidstomter i Riksgränsen, men hon tror att de tio stugor som ska byggas nära Soldalen (på bilden) kommer att bli sålda.

Foto: Håkan Zerpe

Kiruna2018-10-23 18:28

När Kristina Zakrisson, Niklas Sirén (V) och Ragnhild Nilsson (SL) kom till makten i Kiruna för två mandatperioder sedan var det med gott hopp om att kunna ordna ett stort antal fritidshustomter i fjällvärlden. Zakrisson hade då ingen aning om hur lång kötiden var.

– Vi visste bara att våra föregångare arbetat med att få loss tomter, men kört fast. Vi var väldigt entusiastiska, säger Zakrisson.

Men...

– Så fort vi börjat komma någonstans körde vi fast, var det inte markförhållanden, så var det riksintressen eller en ny järnväg. Vi kom inte fram helt enkelt.

Genom åren har ett flertal detaljplaneringar av fritidshustomter i Kiruna kommun stött på liknande patrull, bland annat i Stenbacken och Torneträsk.

– Just Riksgränsen är extra komplicerat med väldigt besvärliga markförhållanden. Vi har till och med tittat på en lösning med kolonilotter där vi skulle anlagt ett servicehus.

De tomter som nu är aktuella för släpp har kommit till genom att kommunen valt att ta in ett förvaltningsbolag som bygger upp en bostadsrättsförening.

– Vi hade en stor diskussion om de här tio som nu är aktuella och vi var väl medvetna om att de flesta kirunabor vill inte köpa ett färdigt hus utan helst bygga själva.

Men eftersom kommunen har en skyldighet att tillhandahålla vatten och avlopp vilket skulle ske till skyhöga priser, samt att det ur markområdet skulle blivit 5-6 tomter istället för de tio stugor som nu erbjuds till försäljning, gjorde att man valde vägen med bostadsrättsförening.

– När ärendet var uppe på kommunstyrelsen i måndags funderade vi om vi helt enkelt skulle dra tillbaka det eftersom bolaget som bygger stugor inte klarade maxtaket på 2,2 miljoner per stuga.

Men eftersom ett erbjudande gått ut till de 100 första i tomtkön och det bland dessa fanns tio intressenter valde kommunstyrelsen att godkänna prishöjningen till 2,6 miljoner kronor.

– Dessutom sägs det då att de som köper nu kan sälja för, om inte dubbla priset, så åtminstone göra en bra hacka på det redan nästa år. Men dessa stugor är inget för låginkomsttagare.

Zakrisson erkänner att kommunledningen misslyckats i ambitionen att släppa fritidstomter.

– Ja, det måste vi ändå säga att när det gäller fritidstomter i Riksgränsen så har vi huggit i sten.

En ljusning finns i det pågående detaljplanearbetet kring Katterjokk och Vassijaure där kommunen hoppas kunna släppa tomter till våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om