Det är första gången som Katarina Wennstam är i Kiruna. Under tisdagskvällen stod hon på scenen under Kiruna bokfestival och pratade om de frågor som får henne att glöda: jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.
Katarina Wennstam har engagerat sig i de här frågorna under 20 års tid, som journalist för SVT och som författare med en rad böcker bakom sig.
När hon står inför ett fullsatt Nåjdens sal i Kiruna rasar kampanjen #metoo som bäst på sociala medier. Kvinnor världen över berättar om sexuella övergrepp under samma hashtag.
– Vilket enormt genomslag det har fått. Det här är bortom att det är en skandal i Hollywood, det här har blivit till ett massivt dån utav hundratusentals kvinnor som unisont säger samma sak, säger Katarina Wennstam.
Hon tycker att det som är slående med alla berättelser är hur mycket de påminner om varandra. Att det börjar tidigt, de flesta tjejer har varit utsatta för sexuella trakasserier redan under skoltiden. Och det handlar ofta om män som befinner sig över dem hierarkiskt.
– Det har traditionellt funnits en sådan otrolig tystnadskultur kring sexuella övergrepp och trakasserier vilket männen som beter sig på det här sättet har känt sig så skyddade av. De vet att kvinnorna kommer att hålla käften, säger Katarina Wennstam.
Hon tror att kraften i att det nu är så många kvinnor som berättar samma historia skakar om.
– Det är nästan som det här mullret från berget som ni hör en gång per dygn. Nu är det kil för kil som sätts in i det här stora berget, in med dynamit och så spränger man. Det finns en sådan kraft när det är många, säger Katarina Wennstam.
Hon hoppas att de män som aldrig skulle få för sig att trakassera en kvinna sexuellt ska börja säga ifrån när de ser andra män bete sig fel.
– Jag hoppas verkligen att fler män fattar vad man har att vinna på med att markera mot och inte bara jamsa med eller titta åt andra hållet, säger Katarina Wennstam.
Hon lutar sig framåt ibland som för att ge eftertryck till sina ord. Hon använder ofta svordomar och i hennes ögon finns en intensitet och en glöd som är svår att värja sig för. Det har gått 15 år sedan Katarina Wennstams första bok Flickan och skulden kom ut. I dagarna har hon just skrivit färdigt den andra delen i en trilogi ungdomsböcker.
Hur orkar du skriva om så tunga ämnen?
– Jag brukar tänka att jag bara är en budbärare, om tjejer väljer att berätta för mig om övergrepp som de har överlevt så är det min insats att förmedla det och vara deras megafon ut, det är inte den tunga biten i jämförelse med vad de har varit om.
Har det hänt något på 15 år?
– Både och. Sexualbrottslagen har ändrats två gånger under de här 15 åren och är på väg mot ytterligare en förändring nu. Det jag tycker är den allra största skillnaden är att vi har ett helt annat debattklimat. Idag diskuterar vi sexuella trakasserier och sexualbrott på ett helt annat sätt och det börjar komma fler män som är engagerade, säger Katarina Wennstam.