Vision vill ge medlemmar bättre förutsättningar

Hur tar man emot en person som utsatts för svårt trauma om man inte ens talar deras språk? En vardag för många som arbetar med integration och asylmottagande.

Varmt mottagande. Lisa Frank berättar att många som arbetat med flyktningmottagandet i Kiruna drivs av en stor passion.

Varmt mottagande. Lisa Frank berättar att många som arbetat med flyktningmottagandet i Kiruna drivs av en stor passion.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-01-30 17:47

När den stora flyktingvågen kom till Sverige under 2015 sattes välfärdens förmåga att hantera integration på ett skarpt prov. I Kiruna fanns som mest fyra HVB-hem där ett 30-tal personer arbetade med de nyanlända flyktingarna.

– Det har funnits jättemycket personligt engagemang och många eldsjälar har fått jobba för det man verkligen brinner för vilket har märkts i verksamheten.

Idag har tillströmningen av nyanlända minskat och det finns endast ett aktivt HVB-hem i Kiruna. Många av de som kom hit 2015 har gått vidare till stödhem, berättar Lisa Frank som är ordförande i lokalavdelningen av fackförbundet Vision. På plats i Kiruna under dagen fanns också nationella ordförande Veronika Magnusson som träffat bland annat personal som arbetar med flyktingmottagande vilket en betydande del av förbundets medlemmar i Sverige gör på ett eller annat sätt. Att hon är på plats beror på att Vision nyligen släppt en rapport med synpunkter från drygt 5000 medlemmar om hur arbetet med integration kan förbättras.

– Vi har många medlemmar som jobbar med mottagande och som kommit i kontakt med nyanlända på olika sätt, i exempelvis tandvården, Svenska Kyrkan, vid HVB-hem eller på socialtjänsten, säger Veronika Magnusson.

– Den främsta bilden som de ger i rapporten är att de upplever sitt jobb som positivt och att man sett många positiva förändringar efter 2015, så som nya kollegor och nya arbetssätt, en slags nybyggaranda har präglat sektorn.

Men vissa saker behöver förbättras. I rapporten framkommer att många efterfrågar utbildning, till exempel hur man hanterar trauman eller språkkunskaper samt en stor efterfrågan på samverkan mellan olika organisationer.

– På vissa platser har det funnits mycket stuprör mellan arbetsförmedling, landsting, kommun och civilsamhället, säger Veronika Magnusson.

– De ställen det fungerat bra på är där man släppt prestigen och frågat sig hur man på bästa sätt hjälper personen och inte vems ansvaret är.

Att det är många som ställt upp och sökt sig till flyktingmottagande för att man drivs av en passion är något positiv, men Veronika Magnusson vill inte att det ska krävas ett kall för att man ska kunna stå ut med ett sådant jobb.

– Man ska inte behöva drivas av ett kall utan det ska finnas förutsättningar. Det är ett professionellt arbete som kräver utbildning och rätt förutsättningar och det är viktigt att arbetsgivaren ger rätt typ av stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om