– De är medvetna om att vi har tidsbrist, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd (S).
Under det här året ska som bekant flera kulturbyggnader i Kiruna flyttas. De flesta ska till ett område vid Luossavaaras fot, men inte alla. Länsmansbostaden, som står snett nedanför stadshuset, är en av de byggnader som inte ska dit. Kristina Zakrisson berättar att man har resonerat kring de olika byggnadernas funktion när man diskuterat deras framtida placering. Till skillnad från exempelvis Hjalmar Lundbohmsgården har Länsmansbostaden ingen stark historisk koppling till någon LKAB-funktion och därför var inte givet att placera den i LKAB:s nya bolagsområde.
Den ska istället till ett område norr om kyrkogården - mellan skjutbaneområdet där de nybyggda studenthusen finns och den nya stadskärnan. Därmed kommer den stå rätt nära kyrkan och den nya huvudgatan, Flyttleden, som ska förbinda gamla och nya Kiruna. Här får Länsmansbostaden bra med utrymme.
– Den kommer att synas, men ändå få ordentligt med plats. Och jag tror att det egentligen är själva konsten, att hitta bra platser för de här äldre byggnaderna. För vi tänker ju bygga en ganska tät stad, men de här byggnaderna kan man inte klämma ihop hur mycket som helst, utan de måste få lite yta och grönt runtikring, säger Kristina Zakrisson.
Kommunen vill också att tre andra kulturbyggnader, som kallas "Gula raden", ska placeras nära Länsmansbostaden. Det är LKAB som äger byggnaderna idag och tanken är gruvjätten fortsatt ska äga dem och marken som kommunen nu vill förvärva. Annorlunda uttryckt ansöker kommunen om att få förvärva statlig mark som man sedan ska överlåta till ett statligt bolag. Det kan låta krångligt, men enligt mark- och exploateringschef Eva Ekelund gör man så här eftersom regeringen lovat att kommunen ska få förvärva mark till den nya stadskärnan. Den här lösningen är därför troligen minst krånglig. Enligt henne ska Länsmansbostaden sannolikt fungera som bostadshus framöver - men den saken är det egentligen upp till LKAB att besluta om.
I sin ansökan till Statens fastighetsverk begär kommunen att markförvärvet genomförs så fort som möjligt.
– Det är för att det tar jättelång tid att göra statliga markförvärv. Men hittills, när vi visat vilka områden vi velat köpa, har de behandlat ansökningarna fortare än vanligt. De är medvetna om att vi har tidsbrist hela tiden och därför markerar vi det här också, förklarar kommunalråd Zakrisson.