Inne i Copperstone Resources lokal på industriområdet i Kiruna ligger borrkärnor från Viscaria fint uppradade. I de mörka, avlånga kärnorna skimrar det av insprängd koppar. Bolaget har provborrat 21 000 meter totalt på i 600 olika borrhål.
Mikael Mattsson, affärsutvecklingschef, visar borrkärnor från en av tre zoner där bolaget har bearbetningskoncession.
– Det vi ser här är det senaste resultatet från b-zonen, som vare sig LKAB eller Outokumpu, våra företrädare, ägnat så mycket energi åt. Det har betraktats som något lägre halt, därför är det området underprospekterat. Där har vi funnit väldigt intressanta borrhålsskärningar, säger han.
Det är delvis i just b-zonen som Copperstone har upptäckt mer koppar än vad de trodde fanns.
– Vi har idag i den senaste mineraluppdateringen vi gjorde 59 miljoner ton kopparförande berg. Och vi har en medellång prognos på att vi inom tre till fem år ska kunna uppdatera den kopparförande malmen till 89-109 miljoner ton. Det baserar vi på att vi prospekteringsborrar kontinuerligt, och vi hittar hela tiden koppar nästan i varje hål vi borrar, säger Anna Tyni, vd och koncernchef.
– Det är bättre än väntat och det känns fantastiskt roligt. Den första ansökan som vi kommer göra är baserad på en tio års gruvbrytning, men med de här fina resurserna som vi har i backen så är det troligt att vi kommer att kunna förlänga den här gruvans livslängd i många år framöver.
Nu går Copperstone från en brytning av två miljoner ton per år till tre miljoner ton per år. Även investeringskostnaden ökar, från beräknade 1,5 miljarder till 3-4 miljarder kronor.
Gruvbrytningen kommer att ske både i dagbrott och under jord. Copperstone räknar med att behöva anställa ungefär 250 personer.
Den koppar som finns i Viscaria har väldigt god kvalitet.
– Vi ligger idag på 1,2 procent koppar i de 59 miljoner ton vi har. Sedan när vi utökar vår fyndighet, så kommer kopparhalten ligga på ungefär 1,11-1,13 procent som ett snittvärde. Det kan man jämföra med till exempel Aitiks kopparhalt som ligger på 0,22 procent, säger Anna Tyni.
För en månad sedan hittades en borrkärna med 8 procent kopparhalt.
– I just den här är det 40 gånger mer än vad Gällivare har i genomsnitt. Men det här är unikt, säger Mikael Mattsson.