– Varje beslut är unikt. Alla ansökningar som kommer in måste ju vi behandla för sig. Att vi fattar ett beslut en gång betyder inte att vi kommer fatta samma beslut nästa gång, säger Stefan Sydberg.
Han håller också fram att allt inte har med kalvningen att göra. Vädret och betesmöjligheterna påverkar också hur renarna rör sig.
– Vi försöker göra bedömningar där en slags proportionalitetsprincip som gäller - att vi inte kliver andra på tårna och bara skapar utrymme för rennäringen. Det är de här besluten vi får försöka göra så bra som möjligt, men det är inte alltid helt enkelt, säger Stefan Sydberg.
Han berättar att han har pratat med sin partikollega i Gällivare, kommunalråd Lars Alriksson, om skoterförbudsansökningarna. Där är det fortfarande först början av maj som hålls fram som startpunkt.
– De har inte samma problem. Jag vet faktiskt inte varför det är så, det är en bra fråga, fortsätter Stefan Sydberg.
Vad tänker du om påståendet att ni ”gör fjällen otillgänglig för ortsbefolkningen” till förmån för rennäringen?– Jag förstår, men när vi tar beslut om skoterförbudsområden försöker vi se till att det finns leder så att det finns möjlighet att ta sig igenom, eller till och med att ta sig till de fiskesjöar som är intressanta, säger Stefan Sydberg, och påpekar att man gjort just detta i förbudsområdet söder om Abisko.
I torsdags beslutade regeringen att underkänna delar av Kiruna kommuns utformning och villkor för förbudsområdet vid Abisko.