Varnar för riskerna: "De välter ganska lätt"

Det finns en bristande kunskap om regler och risker med fyrhjulingar. Det menar Olof Stenlund, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Petra Isaksson

kiruna2015-09-08 11:27

I söndags dog en person i en fyrhjulingsolycka i Dalarna. Under tisdagsmorgonen avled en i Kiruna, fastklämd under fordonet.

Det finns uppenbara risker med att köra fyrhjuling.

– Det är helt andra köregenskaper än med en bil. De välter ganska lätt, särskilt om man kör på ojämnt underlag eller kör så fort så man hamnar i diket – då välter de lätt och de väger flera hundra kilo, säger Olof Stenlund från Transportstyrelsen.

Både söndagens och tisdagens dödsfall berodde på att personerna hamnade under fyrhjulingen.

– Får man den över sig blir det svårt att andas och man orkar förmodligen inte lyfta bort den själv. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och det är något vi försöker bli bättre att informera om.

Generellt menar Stenlund att det finns en kunskapsbrist om fyrhjulingar.

– Dels vad som krävs för behörighet för att köra och sen var man får köra. Det finns folk som tror att det är någon slags allemansrätt att köra i terräng men det är det ju inte, säger Olof Stenlund, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Regelverket är rätt komplext, beroende på att det finns flera olika fyrhjulingar:

* Terränghjuling

* Fyrhjulig motorcykel

* Traktor

* Fyrhjulig moped

* Motorredskap

Den generella regeln är att terrängkörning är förbjuden. Men det finns undantag för till exempel skogs- och jordbruk.

FAKTA

Terränghjuling – ett arbetsredskap

Terränghjuling är ett arbetsredskap och används som ett redskap i exempelvis jord- eller skogsbruk. Den får inte köras på allmänna vägar och gator. Däremot är det tillåtet att köra en terränghjuling på enskild väg i högst 20 km/tim och att korsa andra vägar (exempelvis mellan två näraliggande skiften i skogsbruket).

Motorcykel

En fyrhjulig motorcykel används oftast på liknande sätt som två- och trehjuliga motorcyklar, och får också köras på väg enligt de regler som gäller för motorcyklar. En skillnad är dock att motoreffekten är begränsad och att körkortskraven skiljer sig jämfört med två- och trehjuliga motorcyklar.

Traktor

En fyrhjuling kan också vara registrerad som traktor. En traktor är avsedd för att dra andra fordon eller arbetsredskap i exempelvis jord- eller skogsbruk. Den får köras på allmänna vägar och gator.

Moped

En fyrhjuling kan också vara moped klass I eller II.

Motorredskap

En fyrhjuling kan också vara ett motorredskap klass I eller II om den huvudsakligen används som ett arbetsredskap eller för kortare förflyttning av gods.

Lekfordon

Lekfordon är ett fordon som inte kan eller får köras fortare än 6 km/tim (ungefär gånghastighet). Den får inte ha förbränningsmotor och ska vara avsedd för barn upp till 14 år. Ett barn som använder ett lekfordon har samma skyldigheter som gående i trafiken. Rekommendationen är att ett barn på lekfordon hålls under uppsikt av en vuxen. Det är vårdnadshavaren eller den som arrangerar en körning för minderåriga förare som har ansvar för att säkerheten är godtagbar, försäkringsskyddet tillräckligt och att hjälm används.

FÖRBUDET MOT TERRÄNGKÖRNING GÄLLER

• I hela landet, även på egen mark.

• På barmark.

• På tunna snötäcken där det finns risk att marken under kan skadas.

• På jordbruksmark om den riskerar att skadas.

Länsstyrelser och kommuner har rätt att införa fler förbud mot terrängkörning. I exempelvis naturskyddade områden eller i tätorter är ofta terrängkörning förbjuden.

FYRHJULINGSOLYCKOR

• Cirka 90 % av dödsolyckorna var singelolyckor.

• 7 av 10 på väg och 6 av 10 utanför väg omkom i olycka där fyrhjulingen välte.

• I samband med vältning har många fått fordonet över sig.

• Huvudskador står för mer än hälften av de dödliga skadorna på väg.

• Cirka 60 procent av förarna i dödsolyckor var alkoholpåverkade.

• Cirka 40% av skadefallen på och utanför väg var barn under 15 år

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om