Välfyllda hyllor vid butikspremiären
Med fyra ton skinka, etthundra flaskor specialdesignad läsk och fem glada tjejer i kassan slogs portarna till Konsum i Katterjåkk upp i går. Äntligen.
GLAD ÖVER GRÄNSHANDELN. Annetåve Aa och mamma Turild Olsen från Narvik besökte Konsum i Katterjåkk på premiärdagen. "Det är jättefint här", sa Annetåve.
Foto: Åsa Poromaa
första året, säger Peter Fjällborg och spår att man kommer att sälja för runt 40 miljoner kronor
under premiäråret.Får inte ta slut
- Kycklingklubborna är slut. Vi behöver mer, säger plötsligt
Carina Nyström, en av butikssäljarna, och möts att glädjetjut från butikschefen Inga-Maj Eriksson som snabbt plockar fram mer. - Det vore förfärligt om vi
hade för lite varor. Det får bara inte hända, säger hon.- Vi får se hur mycket det går åt, men jag har i alla fall fyra ton skinka - för den här veckan,
säger säljsupporten Kjell Nilsson som väntar den stora anstormningen av norrmän till helgen.Bilen full med kycklingfilé
Men några norrmän hade tagit sig till Katterjåkk redan på premiärdagen. Svein och Sylvi
Yttermo och Vigdis Oppheim var några av dem.- Vi har bilen full med kycklingfilé, bacon och tobak, sa de innan de hoppade in i bilen och åkte de 20 milen hem till Harstad igen.- Jag köper mest glutenfritt. Det finns lite sådant i Norge. Och det som finns är dyrt. Jag har hittat en hel del bra saker här, berättar Björg Björnbakk som brukar åka till Sverige och handla fyra, fem gånger per år.Annetåve Aa och hennes mamma Turild Olsen från Narvik brukar åka till Sverige och handla minst en gång i månaden. - Vi brukar åka till Abisko, men det här blir halva vägen för oss. Om utbudet här är bra så kanske vi åker hit i stället framöver, säger Annetåve.- Det som saknas är väl tillstånd att bli ombud för Systembolaget. Men det ska vi söka,
säger Peter Fjällborg.I februari öppnar restaurangen i Katterjåkk. Nästa år ska också en kyrka byggas intill området.
w 1. Baconw 2. Fryst kycklingklubba och kycklingfiléw 3. Tobak och cigarettpapperw 4. Korvw 5. Läskw Bubblare: Rökt och rimmat fläsk och skinka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!