"Utan fotboll betyder livet ingenting"

På kort tid har många nyanlända förstärkt Kiruna FF. Runt 40 killar spelar i föreningens integrationslag - som man hoppas kunna få in i seriespel redan nästa år.

Tuffa förhållanden. Den här söndagen började det plötsligt snöa kraftigt. Domaren blåste av första halvlek i förtid - det gick knappt att se linjerna eller att få bra rull på bollen. Och även om de här killarna inte är några gnällspikar var snön och kylan rätt jobbig för dem.

Tuffa förhållanden. Den här söndagen började det plötsligt snöa kraftigt. Domaren blåste av första halvlek i förtid - det gick knappt att se linjerna eller att få bra rull på bollen. Och även om de här killarna inte är några gnällspikar var snön och kylan rätt jobbig för dem.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-05-10 08:41

Norrbottens media tar sig till Lombia IP en söndag i början av maj. Vi kommer lagom till avspark i matchen mellan föreningens integrationslag, i blått, och B-laget, i rött. Trots att det bara är fråga om en träningsmatch är tempot högt. Killarna på plan är taggade.

Tommy Stridsman, Kiruna FF:s ordförande, berättar att man startade upp integrationslaget i höstas. Efter möten med Migrationsverket har tjänstemän där tipsat nyanlända, ibland genom deras gode män, om föreningen. Genom ekonomiska bidrag från kommunen har Kiruna FF kunnat utbilda nya ledare och införskaffa material till de nya spelarna - fotbollsskor, benskydd, träningskläder till exempel.

Nu tränar runt 40 killar mellan 17- 20 år med integrationslaget, men räknar man in yngre förmågor finns omkring 100 nyanlända spelare i föreningen. Målsättningen är att få in ett nytt herrlag i seriespel redan nästa år.

– Men det finns en risk att en stor del av killarna försvinner, många har inte fått permanenta uppehållstillstånd. Därför är det rätt svårt att planera långsiktigt och få till en trygg verksamhet. Det blir rätt mycket "här och nu", säger Tommy Stridsman.

Han berömmer killarnas inställning - de gnäller inte trots att det ligger snö kvar på backen ännu är rätt kallt ute. Viljan att spela väger tyngre. Integrationslagets tränare, Edward Nguyen, vittnar om killarnas kärlek till sporten.

– Det är på allvar för dem. De längtar efter att spela match och vill alltid träna mer. Nu tränar vi två gånger i veckan men de vill träna en kväll till, och vi får se om vi kan ordna det, säger han.

Rahmat Babei, 17, från Afghanistan, har spelat fotboll i föreningen i 1,5 år. På dagarna pluggar han svenska, på kvällarna är det fotboll som gäller.

– Jag har blivit en mycket bättre spelare här, säger han.

Något besked om uppehållstillstånd har han ännu inte fått. Fotbollen är viktig - bland annat för att den inte ger utrymme för funderingar om framtiden. Dessutom har de andra killarna i B-laget, som han känner bäst, blivit goda vänner.

– Jag tänker bara på fotbollen när det är träning eller match, förklarar han.

Han trivs bra i Kiruna, trots vädret. Till saken hör att dagens match fick avbrytas eftersom det plötsligt började snöa kraftigt.

– Det är ju kallt och snöar mycket, men på sommaren är Kiruna jättefint, säger Rahmat Babei.

Adam Jamal, 25, från Irak är målvakt och tränar med både Kiruna FF och Parkalompolo IK. Han jobbar på äldreboende och pluggar svenska - och bekräftar att fotbollen är viktig även för språkinlärningen. Nästan all ledig till viker han åt sporten han älskar.

– Utan fotboll betyder livet ingenting, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!