Norrlands Miljövård har anmält Samhall till Konkurrensverket på grund av timpriset vid upphandlingen av lokalvården hos polisen i Kiruna. Där har Samhall angett ett timpris på 288 kronor per timme, vilket Norrlands Miljövård anser ohållbart. I priset ingår golvvård, fönsterputs, förbrukningsmaterial och maskiner. Vidare anser Norrlands Miljövård att Samhall angett ett timpris för extrabeställd lokalvård på 252 kronor per timme som också är för lågt. Ett pris som ligger under den kostnadsberäkning som arbetsgivarorganisationen Almega gjort, där en lokalvårdstimme kostar minst 262,26 kronor per timme.
I sin anmälan till Konkurrensverket skriver Norrlands Miljövård att Samhall genom prissättningen gör det omöjligt för andra företag att vinna offentliga upphandlingar och att man omöjligt skulle kunna täcka sina kostnader med ett timpris på minst 262,26 kronor per timme.
Samhalls chef för offentlig sektor och säljstöd Angelica Jarl bekräftar att timpriset stämmer men menar att lågt timpris inte betyder prisdumpning.
– Polisen gör sina upphandlingar utifrån en väldigt speciell utvärderingsmodell.
Förklaringen till att Samhall landat på 288 kronor per timme ligger till stor del i att man ökat antalet timmar, men upphandlingen görs utifrån en komplex utvärderingsmodell där man tar hänsyn till många olika saker.
– Priserna blir då en konsekvens av utvärderingsmodellen, men är i grund och botten ganska sekundärt. Man kan inte bara titta på timpriset, säger Angelica Jarl.
– Vi anser inte heller att timpriset på något vis är lågt, vi får täckning för våra kostnader.
Samhall, som är ett statlig bolag får återkommande bemöta liknande påstående från prisdumpning och att man tar över marknaden, något som Angelica Jarl inte håller med om.
– Vi tar upp cirka 3,6 procent av marknaden. Men jag kan på ett mänskligt plan förstå att det verkar som att vi ser ut som en jättekoloss som åker i gräddfil. Men så är det inte alls. Vi har ett arbetssätt som är tänkt att skydda oss så att vi inte gör fel, att vi ska ha marknadsmässiga priser och inte användas oss av prisdumpning. Tvärtom försvårar prisdumpning vårt uppdrag. Tanken är ju att de som utbildas hos oss ska få anställning i andra företag och då krävs dialog.
– Kritiken är inte sann och olycklig för den hjälper inte till att lösa branschens problem. Den är inte branschfrämjande, säger Angelica Jarl.