Unik forskning på rivningslägenheter

Forskare från Lunds tekniska högskola har under förra året studerat förekomsten av fukt och mögel i de lägenheter som har rivits på Ullspiran.

Forskning. I samband med rivningen av de första gårdarna på bostadsområdet Ullspiran så har forskare från Lund kunnat genomföra unika mätningar av exempelvis fukt och mögel i fullt fungerande lägenheter.

Forskning. I samband med rivningen av de första gårdarna på bostadsområdet Ullspiran så har forskare från Lund kunnat genomföra unika mätningar av exempelvis fukt och mögel i fullt fungerande lägenheter.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2016-01-09 06:00

Bostadsområdet Ullspiran är det som påverkas först av markdeformationerna från LKAB:s underjordsbrytning i Kiruna. Därför rivs också området. En del lägenheter jämnades med marken under 2015 men dessförinnan befann sig forskare från Lund på plats för att bedriva forskning.

Det är doktoranden Dan Jönsson från Lunds tekniska högskola som har fått den unika möjligheten att riva upp och titta innanför ytskikten i annars fullt friska hus.

Här har man tittat på förekomsten av fukt samt mögel och mikroorganismer. Även SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut har deltagit och studerat mögelförekomst.

– I och med att byggnaden skulle rivas så har vi haft full tillgång till ett antal lägenheter där vi har kunnat gå in i väggar, golv och så vidare. Vi har kunnat bryta upp och ta prover gällande bland annat fukt, mögel och bakterier, säger Dan Jönsson.

Denna typ av förstörande provning är något som annars är omöjligt att utföra och därför är tillfället unikt. Här har forskarna även kunnat göra viss oförstörande provning, så som exempelvis fuktmätning, och sedan verifiera mätresultaten när väggar och golv har rivits upp.

– Nu har vi kunnat gå in i väggen och verkligen se hur våra indikationsmätningar stämmer överens med verkligheten, säger Dan Jönsson.

Forskningsresultaten som väntas bli klara under våren eller hösten 2016 hoppas man kunna applicera på andra byggnader som uppfördes inom miljonprogrammet och som nu är i behov av renovering.

– Det kan vara till viss del vid installationer som rör och liknande. Men om vi hittar några problem till exempel i våtrumsväggar så kan man ha det med sig till nästa projekt, säger Dan Jönsson och fortsätter:

– Då är det kanske just de delarna man börjar med att gå in och undersöka innan man renoverar.

Dan Jönsson hade även velat göra ett liknande projekt i de södra delarna av landet för att på så vis kunna se skillnader som klimatet har medfört genom åren. Inte minst eftersom byggnadskonstruktionerna inom miljonprogrammet är snarlika över hela landet.

– Den typ av hus som finns på Ullspiran finns även i Malmö. Ytterväggarna är till exempel lika tjocka i Malmö som de är i Kiruna. Man har bara förbrukat lite mer olja för att hålla värmen i Kiruna.

Det här är också något som Dan har sett i den enkätundersökning som gjorts bland de boende på Ullspiran. Inomhusklimatet har varit svårt att kontrollera om vädret förändras.

– Man har till exempel klagat på kalla golv och det är en sådan sak som beror på byggnaden när man får stor verkan utifrån.

Läs mer: Fler nyheter från Kiruna

Vill du ha nyheter från Kiruna på din facebook - Gilla Kuriren Kiruna här.

Ullspiran och miljonprogrammet

Miljonprogramsområdet Ullspiran byggdes under 1960-talet. Byggnaderna består av så kallade skivlamellhus. Arkitekturen liknar många tidstypiska byggnader i andra svenska städer.

Miljonprogrammet

Lägenheterna är ofta välplanerade och ändamålsenliga men många är i stort behov av renoveringar och energieffektiviseringar. Det kan röra sig om installation av ny ventilation, fasadbyte eller stambyte. Förutsättningarna är olika för olika byggnader och mycket har att göra med vilket underhåll som husen fått genom åren samt vilken byggteknik som använts.

Det är svårt att beräkna hur mycket sådana investeringar kommer att kosta men uppskattningsvis rör det sig om 300-500 miljarder kronor.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!