I Kirunas gamla centrum ställer en besökare en fråga på engelska till turistinformatören på turistbyrån men på våningen ovanför i Folkets hus har verksamheten upphört. Det i väntan på att byggnaden ska tömmas och rivas.
– Tidigare var det sagt att verksamheten skulle vara ute i maj men nu har det förlängts till oktober, säger Oskar Nilsson.
Det nuvarande Folkets hus som ska vara tömt till slutet på året för att vara redo för att rivas uppfördes 1986.
– Då gick Folkets hus partnerföreningar, kommunen och staten in och finansierade byggnaden. Då såg man att det var viktigt med en mötesplats, säger Erik Tano, ordförande för SSU i Kiruna.
När väl kulturhuset Aurora började byggas var planerna att kulturhuset skulle ses som en ersättning för Folkets hus. En ersättning som kommunen också fått pengar för från LKAB för att ersätta.
Men Oskar Nilsson och Erik Tano menar att kommunens strävan att kulturens hus så snabbt som möjligt ska börja generera intäkter sätter käppar i hjulet för mindre föreningar.
– De små föreningarna som tidigare kunnat nyttja lokaler till ett billigt pris för till exempel årsmöten kommer nu att få betala marknadsmässiga priser. Priser som de inte kommer att kunna betala för att nyttja lokalerna på kulturens hus, säger Oskar Nilsson
Även biografverksamheten som drivits av Folkets hus har upphört och ännu så länge finns det ingen biograf i Kirunas nya centrum som ska ersätta den gamla.
– Man kan fundera vad som kommer att hända med nyårsrevyn och filmfestivalerna som varit. Kommer de att få ta plats på kulturens hus eller är det bara finkulturen som ska finnas i byggnaden, säger Erik Tano.
Enligt kommunalrådet Mats Taaveniku (S), Socialdemokraterna I Kiruna aldrig haft med en ersättning för Folkets hus i sitt valmanifest.
– Det är inget som vi har kommunicerat ut inför valet.
När det kommer till diskussionen om ersättningen för Folkets hus anser Mats Taaveniku att den kommit till för två mandatperioder sen och att han själv inte vet om detaljerna som den dåvarande kommunledningen och Folkets hus avtalade om.
Från SSU:s sida gör man gällande att bristen på lokaler kan leda till att kultur- och intresseföreningar upphör med sin verksamhet för att de inte kan mötas någonstans. Hur ser du på den kritiken?
– Vi har en lösning där föreningar kan hyra in sig för 50 procent lägre pris i Aurora och bion kommer öppna i Aurora i slutet på maj. Under tiden sökkr vi en ersättning av lokaler inom ramen för ett Föreningarnas hus. Om det är att bygga nytt eller använda byggnader från gamla beståndet är ännu inte klarlagt.
Enligt kommunalrådet kan en sådan lösning inkludera andra delar av kulturlivet så som Tusen toner huset, ett hus som är tänkt att följa med i samhällsflytten.
I Gällivare har kultur- och sportföreningar drabbats hårt på grund av att det uppstått ett glapp från när byggnaderna ska var tömda till de nya ska vara byggda ser du att det finns en risk att något liknande ska ske i Kiruna?
– Nej, även om vi har haft vissa fördyrningar av till exempel badhuset så står det snart klart. Vi har också en långsiktig plan med ett föreningshus att arbeta mot och en tillfällig lösning på plats med lokalhyrning i Aurora, säger Mats Taaveniku.