Isar aerospace, en tjänsteleverantör som fokuserar på uppskjutning av små och medelstora satelliter, med huvudkontor i München, har nyligen färdigställt uppbyggnaden av en testplats och etablerat ett dotterbolag i Kiruna för att testa och utveckla raketmotorer som ska användas för att skjuta upp satelliter i omloppsbana runt jorden.
– För att kunna utveckla våra raketmotorer behöver vi regelbundet utföra tester på ett säkert sätt. Den välutvecklade infrastrukturen och det stora, relativt obefolkade nedslagsområdet runt Esrange space center ger oss idealiska förutsättningar att testa och potentiellt skjuta upp raketer. Vi har för närvarande 15 anställda i Kiruna och planerar att öka den siffran de närmaste åren, säger Josef Fleischmann, medgrundare och chief operating officer på Isar aerospace.
Det finns ett ökat kommersiellt intresse för att skjuta upp satelliter över hela världen och rymdsektorn expanderar snabbt, både kommersiellt och akademiskt, berättar han.
– Isar Aerospace vill utveckla moderna och hållbara raketer. Att gå in i ett partnerskap med det regionala rymdutvecklingsprogrammet RIT 2021 och inleda ett stort forskningssamarbete tillsammans med Luleå tekniska universitet hjälper oss att åstadkomma det.
Isar Aerospace och Luleå tekniska universitet har påbörjat arbetet med att ta fram en ny raketmotortestrigg vid Esrange space centre. Riggen ger möjligheter att förbättra prestandan hos raketmotorer och att testa hållbara raketbränslen. Genom att gå med i RIT 2021 blir Isar Aerospace en integrerad medlem i norra Sveriges rymdekosystem tillsammans med stora aktörer som Luleå tekniska universitet, Institutet för rymdfysik, Swedish space corporation samt andra rymdföretag, start ups och företagsstödjande aktörer som LTU Business, European space agency business incubation centre och Aerospace cluster Sweden.
– Vi känner oss stolta och glada över att Isar Aerospace väljer att gå in i RIT 2021-familjen. Med dem ombord kan vi utöka och utveckla vårt rymdekosystem ytterligare, bidra med mer ny teknik och viktiga forskningsresultat till rymdindustrin, samtidigt som vi ökar tillväxten och skapar nya arbetstillfällen i norra Sverige, säger Johanna Bergström Roos, projektledare för RIT 2021.
Det nya partnerskapet stödjer Luleå tekniska universitets ambition att ta fram världsledande rymdforskningsresultat. Universitetet planerar att använda laserdiagnostik för att ta fram forskningsdata och insikter som är avgörande för utvecklingen av Isar aerospaces raketer.
– Gruppen för rymdtekniska system på Luleå tekniska universitet kommer att stödja Isar aerospaces mål och verksamhet. Det gör vi med utbildning, genom att involvera studenter på civilingenjörsnivå i praktik och projekt, samt med doktorander och forskning. Vi kommer att fokusera på att genomföra experiment som syftar till att öka bränsleeffektiviteten och minska utsläppen. De nya insikterna kommer vi att ta fram med hjälp av unik laserdiagnostik, säger Alexis Bohlin, professor vid Luleå tekniska universitet.
RIT 2021 är ett EU-finansierat samarbetsprojekt med målet att skapa hållbar tillväxt i Norrbottensregionen och stärka dess roll som Sveriges ledande rymdregion. Partnerna tillhör den akademiska sektorn, näringslivet och aktörer inom innovationsstödsystemet.