Turistguide kräver samepolitiker på stort skadestånd

Över ett år har gått sedan knivdramat på vinterleden. Nu är åklagaren nära beslut om åtal mot sametingspolitikern som misstänks ha knivhotat en slädhundsguide inför ögonen på en grupp turister. "Han kunde inte jobba kvar som slädguide", säger Mats Rullander, ägare av Jukkasjärvi vildmarksturer.

Personerna på bilden av hundspannet har inte med bråket att göra. Bilden är en arkivbild.

Personerna på bilden av hundspannet har inte med bråket att göra. Bilden är en arkivbild.

Foto: Montage/Heiko Junge /Terje Bendiksby

Kiruna2019-05-20 19:15

I slutet av mars förra året skrev vi om händelsen på Tobaksleden utanför Jukkasjärvi, där sametingspolitikern Lars Jon Allas har anklagats för att ha riktat en kniv mot en turistguide inför en grupp tyska och brittiska turister ute på slädhundstur. Han anklagas också för att ha försökt slå slädhundar med en spade.

"Jag ville få bort dem", sa Lars Jon Allas själv om dramat som han hävdat uppstod när turisterna störde en pågående renflytt. Han har till Norrbottens Media medgett att han har haft kniven i handen men förnekat att han hotat någon.

LÄS MER:Partiledaren: "Han menar att han inte hotat dem med kniv"

Nu har över ett år har passerat sedan den dramatiska händelsen. Nu säger turistföretagaren Mats Rullander, vars anställd är målsägande i brottsutredningen, att slädhundsguiden har fått sjukskriva sig till följd av skador han fick.

– Han kunde inte jobba kvar som slädguide och han har ansökt om ett stort skadestånd eftersom han fått men, säger han.

LÄS MER:Kirunapolisen inleder förundersökning om misstänkt knivhot mot turistguide

– På något vis vevade han så att spaden i tumultet träffade guidens fingertoppar. Han har fått opereras och vara sjukskriven, vilket lett till att han inte kunnat komma upp och jobba som tidigare, säger Rullander.

Han är kritisk mot att polisutredningen har dröjt så länge.

– Min åsikt som privatperson och företagare är att det inte ska behöva ta så här lång tid, att något är fel i systemet. Om det tar några månader så är det en sak, men det ska inte behöva ta mer än ett år, säger han.

Något åtal har fortfarande inte lämnats in och utredningen har inte heller lagts ner. Kammaråklagare Henrik Wallin säger att han närmar sig ett beslut och förklarar det som att utredningen har dröjt eftersom det tog Kirunapolisen till den 20 mars i år att genomföra förhöret med den misstänkte.

Nu återstår bara en mindre utredningsåtgärd.

– Steget efter det är att ta beslut om åtal, säger Wallin.

LÄS MER:Åklagaren om utredningen: "Rör olaga hot och en del annat"

Jourärenden och pågående häktningar är prioriterade och åklagaren räknar inte med att kunna ta beslut i det här fallet förrän de mer brådskande fallen har hunnit avverkas.

Finns det någon risk för att fallet hinner preskriberas?

– Nej, det finns ingen sådan risk.

Åtal för olaga hot kan väckas upp till två år efter brottstillfället, alltså måste åklagaren besluta om det senast den 27 mars 2020. Så länge ska det alltså inte ta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om