Lättnad i Kiruna efter att Sas-strejken blåsts av

I Kiruna pustar många ut efter beskedet att Sas piloter börjar flyga igen. "Vi har inte haft någon trafik alls på två veckors tid så det har varit kraftigt märkbart", säger flygplatschefen Andreas Fredriksson.

Sas återvänder till Kiruna med start på onsdag då två avgångar till och från återigen är bokningsbara.

Sas återvänder till Kiruna med start på onsdag då två avgångar till och från återigen är bokningsbara.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2022-07-19 15:15

Pilotstrejken som avslutades natten mot tisdagen varade i 15 dagar och landade i ett nytt avtal på fem och ett halvt år. 450 piloter som sagts upp under pandemin ska garanteras återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal ska gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link. Men det innebär också, enligt Roger Klokset som är ordförande för norska pilotförbundet, sämre villkor, arbetstider och lön.

Runt 30 000 passagerare per dag har drabbats när 150-200 dagliga avgångar ställts in. Det ska enligt SAS ha kostat 100-130 miljoner kronor per dag. Det nya avtalet innebär att piloterna inte får strejka under avtalstiden.

– Det är klart att det är välkommet om vi kan ha en stabilitet. Speciellt nu i den här tiden när det är upprampning i hela flygbranschen och vi ska försöka hitta tillbaka till ett normalläge efter en pandemi. Det är många som lidit över lång tid och då är det inte välkommet med andra störningar, så det här är bra för oss och för de som vi förser med kunder, säger flygplatschefen Andreas Fredriksson.

Strejken inföll i starten av högsäsongen för fjällturismen och flygplatschefen tror att de indirekta effekterna på samhället har svidit. Sas brukar flyga till Kiruna varje dag, Norwegian två dagar i veckan.

– Det har säkert varit besvärligt för många affärsresenärer och turistföretagen som är beroende av folk på väg in, säger han och tillägger att de dock inte märkt hur flygstoppet påverkat Kirunabornas semesterresor.

– Vi har haft det ganska tomt i vår terminal. Vi trodde att vi skulle få mycket dialog i början men det var inte jättemånga som kom så jag tror att Sas har varit bra på att informera och att samhället i stort varit ganska medvetna.

På turistanläggningen Nikkaluokta Sarri har strejken märkts av. Enligt driftchefen Elias Elmquist har högsäsongen varit ovanligt lugn så här långt.

– Nu när vi varit riktigt förberedda på att ta emot mycket folk efter pandemin har det tvärtom varit mycket lugnare. Vi har fått många samtal av personer som behövt avboka, andra har tagit bilen istället men från utlandet är det svårare att veta vilka alternativ som finns, säger han.

Är det skönt att strejken är över?

– Ja. Vi är supertaggade på att gästerna ska komma och vi ser fram emot att det ska rulla igång, säger Elias Elmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!