Tunga diskussionsämnen

Tunga transporter på järnväg diskuteras just nu i Kiruna.
En internationell konferens i ämnet har tagit över stadsbilden.
- Det är speciell nisch i tågbranschen, säger Thomas Nordmark, utvecklingsansvarig för LKAB:s malmtrafik och ansvarig för konferensen.

KIRUNA2007-06-11 06:00
IHHA, International heavy haul association, är ett samarbetsorgan som samlar aktörer inom området tågtransporter med tungt gods. Vartannat år genomförs en teknisk konferens och till Kirunakonferensen, som officiellt börjar i dag och avslutas på onsdag, är 360 delegater anmälda.
- Det här är en speciell nisch i tågbranschen, säger Thomas Nordmark.
- Trots att vi egentligen är konkurrenter måste vi samarbeta för att kunna utvecklas. På konferenserna utbyter vi erfarenheter och knyter kontakter med
leverantörer och konsulter.

Malmbanan unik
Den svenska Malmbanan är på flera sätt unik jämfört med järnvägssträckningar på andra platser i världen. Malmbanan är den enda järnvägen i Europa som är anpassad för tung godstransport och klimatet i vilket transporterna äger rum bjuder också på speciella utmaningar. Dessutom ägs och förvaltas järnvägen av den svenska staten, genom Banverket, liksom Ofotbanen i Norge ägs av norska dito, genom Jernbaneverket, och inte av det företag, i Sveriges fall LKAB, som primärt trafikerar den.
- Det är bara i Europa som själva järnvägen är statsägd. De som verkar på andra kontinenter har svårt att förstå hur vi kan få det att fungera när tåg och infrastruktur hör ihop, speciellt inte när man kör med tunga axellaster, berättar Thomas Nordmark.

Hjul och räl
Just nu är det goda tider för många malmföretag. Det sätter ytterligare press på snabba och kostnadseffektiva transporter. LKAB till exempel, har ökat antalet vagnar i malmtågen från 52 till 68 och vagnarnas axellast ligger numera på 30 ton. Varje malmtåg som lämnar Kiruna för vidare transport mot hamnarna i Narvik och Luleå, väger 8.500 ton. Tyngden och farten ställer höga krav på både tågens hjul och banans räls. Och slitaget mellan hjul och räl kostar.
- Det är en av järnvägens dyraste saker, säger Thomas Nordmark.
- Vi måste hela tiden försöka förbättra relationen mellan hjul och räl. Det är oerhört viktigt.
Hur tror du att framtidens tunga tågtrafik kommer att se ut?
- Tågen blir säkert både större och längre. Kanske försvinner lokföraren och ersätts med någon form av övervakare. Det mesta är redan i dag möjligt att styras med den nya tekniken, men vårt klimat kräver ändå en viss övervakning.
Temat för konferensen i Kiruna är kombinationen tung tågtrafik och ny teknik. Frågor kring temat ska stötas och blötas på föreläsningar och i diskussionsforum, sett ur såväl ett akademiskt som praktiskt perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om