Tung trafik kan komma nära bostadsområde

Om Trafikverkets omarbetade vägplan för gång- och cykelvägar och passager vid nya E10 blir verklighet lär trafiken från LKAB:s norra infart gå via Lokstallsvägen - nära det befintliga bostadsområdet. Det kan inte kommunen acceptera.

Samråd väntar. Trafikverket ska ha möten med kommunen och LKAB för att hitta en lösning som alla parter kan acceptera i närtid.

Samråd väntar. Trafikverket ska ha möten med kommunen och LKAB för att hitta en lösning som alla parter kan acceptera i närtid.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-26 08:36

– Vi måste samråda med kommunen och LKAB igen och se om det går att hitta en lösning, säger Annika Larsson, Trafikverkets projektledare.

I mars presenterade Trafikverket en omarbetad vägplan för gång- och cykelvägar och passager vid nya E10. Dessförinnan hade näringsdepartementet gett Trafikverket och LKAB i uppdrag att söka kostnadsbesparingar i det stora vägprojektet - som gruvbolaget ska betala.

Norrbottens media har redan berättat att vägplanen bland annat innehåller smalare broar över vägen och färre passager. Kommunledningen var kritisk mot vissa av lösningarna, liksom oppositionspolitikern Gunnar Selberg (C).

Läs mer: "Förändringar i vägplanen för E10"

Läs mer: "Selberg vill skärpa kritiken"

Om Trafikverkets vägplan inte ändras igen riskerar bostadsområdet Lokstallet att hamna i kläm. Tidigare hade Trafikverket tänkt bygga en bro över E10, som skulle rymma skidspår och gång- och cykelväg, vid Karhuniemi. Men genom att flytta gång- och cykelvägen till andra sidan nya E10 - bort från skidbacken och nära den befintliga och planerade bebyggelsen vid Luossavaaras fot - kan bron bli smalare och billigare att bygga. Nu är det tänkt att den ska bli fem meter bred, inte åtta, och enbart rymma skidspår.

Men det här skulle gå ut över Lokstallsområdet. Kommunen har tidigare föreslagit att Nordkalottvägen, gamla E10:an, ansluts till Lokstallsvägen innan en planerad rondell nära Karhuniemi. Trafik från LKAB skulle därmed även i fortsättningen gå längs en del av den gamla Europavägen. Men om gång- och cykelvägen flyttas går det inte att leda LKAB-trafiken som kommunen föreslagit. Det finns helt enkelt inte plats.

Som det ser ut i dagsläget får Lokstallsvägen hantera trafiken från gruvområdet. Trafikverket ska ha nya möten med kommunen och LKAB.

– Det kanske inte går att bygga cykelvägen som vi har tänkt. Då får vi väl backa och ta tillbaka det gamla förslaget. Vi får se vad som händer i samråden. Vi måste utreda det här vidare, säger Annika Larsson.

Hon känner till att kommunen är kritisk till flera av lösningarna i den omarbetade vägplanen, men är optimistisk ändå.

– Jag tror att vi kommer att komma framåt och att det blir bra. Det tror jag.

Kommunalråd Kristina Zakrisson, (S), är tydlig med att kommunen inte vill ha tung trafik vid Lokstallsområdet. Kostnadsbesparingar har hon inga problem med så länge barriäreffekter byggs bort och så länge den funktion som försvinner ersätts. Exakt hur Trafikverket planerar och utformar passager och gång- och cykelvägar deras sak.

– Det viktiga för oss är att det finns en säker gång och cykelväg, men också att vi inte leder in en massa trafik i ett bostadsområde. De två sakerna måste gå att förena, säger hon.

LKAB:s inställning till den omarbetade vägplanen, enligt ett remissyttrande, är att man inte har några invändningar så länge projektet inte blir dyrare än Trafikverkets första förslag hade blivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!