Tuff uppgift för sameskolan

Sameskolan i Kiruna har svårt att hitta lärare och förskolepersonal som uppfyller kraven på utbildning. För att möta behovet satsar nu sameskolstyrelsen på att utbilda förskolelärare.

SÖKER. Sameskolan i Kiruna har svårt att hitta persnonal till förskola och grundskola med rätt behörighet.

SÖKER. Sameskolan i Kiruna har svårt att hitta persnonal till förskola och grundskola med rätt behörighet.

Foto: Maria Unga

Kiruna2017-05-05 19:21

Sameskolan i Kiruna har 50 förskolebarn och 67 grundskolebarn. Antalet barn och elever har ökat de senaste åren, förskoledelen har byggts ut och en modul används som komplement till lokalerna för klasserna i grundskolan.

Men skolan har svårt att hitta personal som uppfyller kraven på lärarlicens. På förskolan är en endast en av 12 behörig förskolelärare och två av dem är under utbildning. I grundskolan finns fem behöriga lärare. Det är bakgrunden till att Sameskolan nu söker tre barnskötare, sex förskolelärare, två fritidspedagoger och tre grundskolelärare.

Situationen såg likadan ut förra året, de lärare och förskolelärare som saknade behörighet anställdes då på ettåriga vikariat.

– Jag vet att kommunen också har det svårt, men vi har det extra svårt eftersom vi även har ett krav på det samiska språket, säger Katarina Sixten Inga, rektor på sameskolan i Kiruna.

– För att få behörig förskolelärare till förskoleklassen till exempel så har jag anställt en modersmålspedagog så att eleverna får både samiska och svenska, kravet är att de ska bli funktionellt tvåspråkiga när de går ut sexan, säger Katarina Sixten Inga.

Att utbilda personal är en satsning av sameskolstyrelsen som har startat för två år sedan i sameskolorna i Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Karesuando.

– Det här är en satsning som vi har gjort utifrån att vi år efter år har många som inte är utbildade förskollärare. I samarbete med Sámi allaskulvla i Kautokeino så har de utifrån ett projekt från Norges utbildningsdepartement skapat en arbetsplatsförlagd utbildning, säger AnneChatrin Brandén, tillförordnad skolchef.

Just nu går fem studenter utbildningen och när de är färdiga om ungefär två år så är de legitimerade förskolelärare.

– Det här är en satsning där vi går in och stöttar dem. De jobbar 60 procent, de får 20 procents ytterligare bidrag, eller lön och 20 procent är en egeninsats, plus att vi ger lite andra delar också för att de ska kunna bli utbildade och stanna kvar i organisationen och så vidare, säger AnneChatrin Brandén.

Flera ansökningar ska ha kommit in till tjänsterna i Kiruna.

– Vi är positivt överraskade, vi har många legitimerade som söker till oss nu, säger AnneChatrin Brandén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!