Redan tidigare har kommunen och polismyndigheten haft ett samverkansavtal som går ut på att identifiera olika problemområden och liknande samverkan finns i alla länets kommuner utom Jokkmokk.
Det kan handla om allt från brottslighet till andra störningar i samhället. Men tidigare problemområden har identifierats genom exempelvis statistik och uppgifter från myndigheter.
Nu ska det i stället vara medborgarna som talar om för myndigheterna vad de tycker är viktigt att lägga fokus på.
– Medborgarlöften vänder upp och ned på processen, säger Annette Koivuniemi, lokalpolisområdeschef i norra Lappland och fortsätter:
– Nu ska vi hämta information från våra medborgare.
För att avgränsa antalet områden har man valt att ta fram tre olika teman där alla är aktuella och där det finns kända problem.
– Ett område är trafik och det är ständigt aktuellt och då behöver man inte bara prata om förseelser som hastighet eller liknande utan det kan vara allt från snöröjning till dålig vägbelysning eller något för cyklister och gående, säger områdespolisen Therése Forslund.
Även området som kopplas till unga drogmissbrukare är mycket aktuellt, inte minst på den ökande dödligheten bland unga som använder narkotika. Men även andra droger som tobak och alkohol räknas med.
– Vi vill jobba med allt och kommer att gå ut till bland annat skolor för att prata om det här så vi får höra deras syn på hur de tycker vi kan jobba och vad de anser är ett problem, säger Therése Forslund.
Slutligen lägger man fokus på inbrott, skadegörelse och klotter där man har sett en negativ trend den senaste tiden. Raketskolan har hittills i år exempelvis utsatts för skadegörelse som uppgår till cirka 550 000 kronor.
– Det här är något vi har flaggat för eftersom vi känner att det inte är bra. Vi måste prata med alla, säger Therése Forslund.
Under kommande vecka ska dialogen med medborgarna starta och man börjar med att besöka de flesta av kommunens grund- och gymnasieskolor. Sedan följer dialoger med allmänheten.
Vecka 51 ska dessa medborgarlöften ha formulerats och arbetet kan sedan påbörjas. Nu vill man ha en dialog med alla medborgare i kommunen, inte bara de i centralorten
Vad hoppas du att detta ska leda till?
– Att Kirunaborna ska kunna känna sig ännu tryggare än idag, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).