Beskedet om att kommunledningen och LKAB gemensamt har meddelat att de ska separera frågor om detaljplaner från förhandlingar kring stadsomvandlingen och att ett samverkansforum ska skapas är välkommet för Taaveniku.
– Nu kan man börja blicka framåt.Och att kommunstyrelsen antar detaljplanen som därefter lyfts upp till fullmäktige. Det är även bra att man ska bilda en ny samverkansgrupp.
Förhoppningen är att någon från oppositionen ska få sitta med i de nya samarbetsformerna.
– Det här är inte en partifråga utan något som kommer att vara aktuellt femton till tjugo år framåt i tiden. Under den perioden kommer det att vara olika majoriteter som styr, och det hade varit bra för den fortsatta förhandlingen.
Vad som avgjorde att kommunen beslutade sig för att lyfta detaljplanen för Gruvstadspark 2:4 vet inte Taaveniku.
– Nu är det mitt personliga antagande, men jag tror att beslutet har vuxit fram och att trycket på kommunledningen blivit för stort.
– Det är många som har varit kritiska till kommunens sätt att hantera den här frågan både fackförbund, Företagarna och oppositionen.
Han spekulerar i att faktumet att kommunen kan förlora planmonopolet för Gruvstadspark 2:4 kan ha betydelse, framtida detaljplaner kan påverkas.
– Det kan det även bero skalvet, som påverkar brytningen. Och att det är ännu mer brådskande eftersom LKAB närmar sig gränsen för miljövillkoren där brytning kan ske, säger Taaveniku.
Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) kommentar under fredagen om beslutet att lyfta detaljplanen till kommunstyrelsen var "Just detta att vi nått en samsyn med LKAB rörande vikten av ökad attraktivitet för Kiruna". Där är ett nytt samverkansforum avgörande för det fortsatta arbetet