Som en del i rivningen av befintliga centrum i Kiruna måste de nuvarande bostadsområdena omvandlas till industriområde vilket kräver en ny detaljplan. Detaljplaneprocessen har använts som politiskt slagträ bland annat under planeringen av nya E10 och har skapat en hel del debatt. I våras skulle detaljplanerna för omvandlingen av delar av centrum som inhyser bland annat Kvarteret Ortdrivaren, Landströms och ett antal butiker antas. Efter att ha lagts på återremiss antogs detaljplanerna, men överklagades omgående. De överklagande består av tre privatpersoner med olika skäl till överklagande samt tio butiker och restauranger som representeras av advokatfirma. Avgående kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) har förståelse för överklagandena även om kommunen yrkar på att de avslås.
– Jag är en varm anhängare av att följa lagar, regler och att låta processen ha sin gång. I den här detaljplaneprocessen ingår överklagandet som en naturligt del även om jag såklart sett att detaljplanen kunnat vinna laga kraft direkt, säger hon.
– Sedan har jag förståelse för de personer och företag som överklagat och är oroliga för vilken påverkan flytten har för dem. Men samtidigt har vi i kommunledningen hela tiden haft ambitionen att det ska bli så liten påverkan som möjligt för kirunaborna, säger Zakrisson.
Kommunen har nedtecknat ett omfattande yttrande till Mark- och Miljödomstolen där de klagandes synpunkter bemöts.
– Vi har ett fullödigt och tydligt yttrande som förklarar på ett bra sätt kommunens avsikt med detaljplanearbetet.
För LKAB var vårens detaljplaneprocess och dess fördröjning ett stressmoment. Gruvbolaget gick ut och varnade för att om processen dröjde riskerade bolaget att bryta mot sitt miljötillstånd – något bolaget inte tänkte göra och som skulle kunna leda till ett hejdande av gruvbrytningen vilket skulle bli en dyr affär enkelt sagt. Överklagandet av just denna detaljplan tar LKAB dock med ro.
– Som jag har förstått det så var det den andra detaljplanen (2:3) som låg närmare E10 som var mest tidskritisk och den är ju klar. Vi ser ju helst att också den här processen ska gå så snabbt som möjligt så att vi inte längre fram hamnar i några problem, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig.