Det är i ett yttrande om regeringens transportplan, med satsningar i infrastruktur 2014-2025, som tågföretaget tar till orda.
I planen omtalas gränsregionala förbindelser. Fast inget sägs om möjligheterna att utveckla persontrafiken, klagar SJ, som själv nämner ett samarbete med turistorganet Swedish Lapland i syfte att minska restiden Kiruna-Gällivare-Luleå.
"I dagsläget är restiden för lång", skriver SJ. Företaget säger att snabbaste tåget tar tre timmar och fyrtio minuter på sig.
Kuriren kan tillägga att Norrtåg anger en liknande tidsåtgång.
Lockar inte
I ett första skede bör restiden ner till tre timmar. Kommer man ner under tre timmar blir det kommersiellt gångbart att bedriva tågtrafik på sträckan, hävdar SJ.
SJ anser att åtgärder på sträckan som nämns i planen inte räcker. Utbyggnad av Malmbanan till dubbelspår bör prioriteras och stationslösningen i Kiruna bör bli bästa möjliga för att inte sinka tågen, anser SJ.
I planen nämns ett tredje spår i Kirunavaara, upprustning av kontaktledningen samt ökad kapacitet på banan samt bangårdsförlängningar. Inget som sänker restiden radikalt, konstaterar SJ.
Stoppar upp
Företaget nämner inte Norrbotniabanan, som för övrigt saknas i planen.
SJ pekar för sin del på behov söder om Botniabanan. Det är svårt att ta hem vinsterna med Botniabanan och investeringar i Ådalsbanan, i Mellannorrland, om det inte finns dubbelspår på Ostkustbanan (Gävle-Sundsvall), hävdar SJ. Det ger kortare restider Stockholm-Umeå och mer kapacitet. Ostkustbanan var en flaskhals redan innan kustjärnvägen till Umeå stod klar, påpekar SJ.
Inom enstaka år ska Stambanans sträckning från Boden till Bastuträsk, i norra delen av Västerbotten, rustas upp med spårbyte. Då blir det störningar, se till att de minimeras, uppmanar SJ.