Tre män hålls kvar i häktet: "Alla har samma motiv"

Under torsdagen hölls de avslutande förhandlingarna för de fyra åtalade männen som misstänks för utpressning, grov misshandel och människorov. Brott som ska ha begåtts i Kiruna under förra året i december. "Alla har samma motiv och det är att driva in skulden", säger vice chefsåklagare Anna Bergström.

På torsdagen beslutade Gällivare tingsrätt att tre av de fyra åtalade som misstänkts för utpressning, grov misshandel och människorov skulle stanna kvar i häktet i väntan på dom.

På torsdagen beslutade Gällivare tingsrätt att tre av de fyra åtalade som misstänkts för utpressning, grov misshandel och människorov skulle stanna kvar i häktet i väntan på dom.

Foto: Linus Nilsson

Kiruna2021-04-15 19:14

De fyra åtalade ska enligt henne försökt att driva in en skuld som målsägande haft till den åtalade Kirunabon. När målsägande vid ett flertal tillfällen inte betalt skulden ska han ha misshandlats. Dels i en lägenhet på Trädgårdsgatan och på lägenhetshusets parkering.

Därefter ska målsägande ha tagits med i den åtalade Kirunabons bil och blivit körd till en okänd plats, där målsägande återigen utsatts för misshandel.

När åklagare Anna Bergström argumenterade för en fällande dom för de fyra åtalade menade hon att de åtalade gemensamt och i samförstånd agerat för att driva in den åtalade Kirunabons skuld. En skuld som uppstått genom att den åtalade Kirunabon sålt droger till målsägande. De båda har haft olika uppfattning om hur stor skulden varit.

Det är bara den åtalade Kirunabon som erkänt sig skyldig till brott, de övriga tre, som är hemmahörande i Stockholmstrakten har nekat till anklagelserna.

– Det står klart att flera personer vid tre tillfällen besökt målsägande i eller vid hans bostad och jag vill mena att det är klarlagt att det är de fyra åtalade som gjort de besöken, säger Anna Bergström.

Vid ett av besöken i den målsägandes bostad swishar han 2000 kronor till för honom ett okänt nummer.

Ett nummer enligt åklagaren binder en av åtalade som är skriven på en adress i Huddinge kommun till brottet. Numret går nämligen till en person som den åtalade känner.  Den åtalade har även haft telefonkontakt både före och efter överföringen med personen.

En av de mest omdiskuterade situationerna under slutpläderingen blev det besök som de fyra åtalade och målsägande ska ha genomfört i en lägenhet på Trädgårdsgatan.

Under det besöket finns det vittnesmål från vad som skett på adressen från en bekant till målsägande samt den bekantes pappa.

Pappan har i förhör uppgett att han sett mer än en person misshandla målsägande på parkeringen samt att det ska ha förekommit våld i hans lägenhet. Han har även gett en beskrivning av gärningsmännen som till viss mån stämmer in på de åtalade. Ett vittnesmål som åklagaren menar varit tydlig och säkert.

Försvaret har argumenterat för att vittnet varit berusad vid tillfället att denne befunnit sig långt från den inträffade misshandeln som skett på en dåligt upplyst plats på parkeringen samt att den bekantes pappa vid ett flertal tillfällen gett olika uppgifter till polisen och under tingsrättsförhandlingen, bland annat gällande utseendet på gärningsmännen.

– I det här fallet rör det sig om ett brott med en straffsats på fyra år. Praxis borde vara att vittnena fotokonfronteras, men det har inte genomförts, säger Anton Strand, den åtalade Huddingebons advokat.

Han pekar även på att det inte skett en mastkontroll vars syfte är att binda de åtalades och andras potentiella inblandade till brottsplatserna.

Den bekante har i förhör med polisen gett en utförlig beskrivning av det som skett på Trädgårdsgatan, men en under förhöret i tingsrätten hade det ändrats.

– Jag var kraftigt påtänd och hade tagit 30 tabletter dagen för förhöret, så jag minns inte mycket.

När tingsrätten avslutade förhandlingen meddelades att tre av de fyra åtalade skulle stanna kvar i häktet i väntan på dom medan den fjärde, en 23-åring Bålstabo, skulle släppas på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!