Torka i fjällen påverkar vandrare

Klimatförändringar gör vädret svårare att förutsäga. Ett mer oförutsägbart fjällväder kan påverka hur vi rör oss i fjällen rejält. Förra årets sommarvärme slog mot fjällen på så vis att jokkar torkade ut.

Att doppa kåsan i en jokk är en symbol för det friheten i fjällvandring. Men stark torka kan få de mindre bäckarna att torka ut på sommaren.

Att doppa kåsan i en jokk är en symbol för det friheten i fjällvandring. Men stark torka kan få de mindre bäckarna att torka ut på sommaren.

Foto:

Kiruna2019-08-09 08:37

Att vistas i fjällen innebär för många en frihet och vandring i den svenska fjällkedjan har de senaste åren blivit allt populärare. Men vid varma år, som fjolårets heta sommar, kan förutsättningarna för vistelsen bli extrema. Jokkarna i fjällen hade på många håll helt torkat ut under den varmaste perioden, något som gör att det blir svårt för vandrare att fylla på sina vattenreserver.

Keith Larson är projektkoordinator vid Circ (Climate impacts research centre, fritt översatt forskningscenter för klimatpåverkan). Larson, som arbetat i Abisko under tio års tid, upptäckte under förra sommaren att flera jokkar var uttorkade. Han insåg då att han behövde börja bära med sig vatten. I år har inte vädret varit lika varmt i de norrbottniska fjällen, men torkan kan återkomma.

– Våra vädermönster kommer att bli mycket mindre stabila och de extrema väderhändelserna kommer både att bli fler och vara längre, säger han till Sveriges radio som uppmärksammat den svåra torkan i Vindelfjällen 2018.

Till radion säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI, att framtidens somrar i fjällen kan bli både varmare och torrare i större utsträckning.

– Under vissa år kommer man säkert att ha torra förhållande och framförallt lite mer högtrycksbetonat väder och då inte så mycket nederbörd och då kan det mycket väl bli vanligare med torrare episoder.

Samtidigt kan en varm sommar ena året innebära en blöt och kall sommar nästa år, vilket ytterligare spär på oförutsägbarheten.

Jessica Milkewitz är sedan sex veckor tillbaka platschef för STF Abisko fjällstation och berättar att just grejen att kunna doppa sin kåsa i en fjällbäck är en stor behållning för särskilt de utländska turisterna.

– För dem är det en stor del av upplevelsen och de är fascinerade att vattnet går att dricka direkt ut jokken.

När det gäller att bära med sig vatten, är det något som är en viktig kunskap att ha med sig ut på fjället.

– När vi pratar med en gäst brukar vi fråga vart de ska gå. Allt handlar om vilka förutsättningar som finns, vem personen är. Hur mycket vatten som behövs är olika beroende på person, väder, avstånd. Det är en av alla kunskaper som är viktig att ha med på fjället, säger Jessica Milkewitz som själv hör till kategorin som alltid har med sig vatten ut på fjället.

Fjällen är ett område i ständig förändring och forskning har visat att exempelvis trädgränsen har krupit uppåt och kalfjället kan enligt vissa prognoser vara ett minne blott om 100 år. Under förra seklet höjdes trädgränsen mellan 100-150 meter i den svenska fjällkedja, något som kopplats till både ökad medeltemperatur i fjällen och förändrad markanvändning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om