– Vi i förhandlingsgruppen ville gärna ha samma princip som när stadshuset uppfördes att LKAB bygger verksamhetslokalerna åt oss. Det gick inte då på grund av dåvarande momsregler och det fanns inga möjligheter. Så det var en monetär ersättning för badhuset som gällde.
Därefter tillsattes styrgrupper och behovsanalyser på uppdrag av politiken, och en fördjupad förstudie gjordes. Kirunabostäder fick uppdraget att påbörja projektering av nya badhuset och att gå vidare med att göra upphandlingar.
– Kirunabostäder tillsatte på uppdrag av Kiruna kommun projektgruppen, projektledare. De gjorde förfrågningsunderlaget, och utvärderingen görs i projektet av ansvarig för badhusprojektetvilket. Tilldelningsbeslutet gjordes sedan av Kirunabostäder där man meddelade vilka som fått uppdraget, säger Torneus.
Wegroup (tidigare Project planet) anlitades som generalkonsult för hela badhuset efter en så kallad CRM-upphandling. Formen är ovanlig eftersom i det här fallet kommunen lämnar över ansvaret för hela projektet till konsulten, undantaget upphandlingar som görs av kommunstyrelsen.
– Badhusprojektet har därefter rullat på. Startbudgeten var på fem miljoner för behovsinventering och förprojektering, och jag påtalade ett antal gånger att vi måste få en riktig budget på vad det kommer att kosta, vilket tog väldigt länge innan den kom, säger Torneus.
Kommunen stod inför faktumet att den hade överskridits med 130 miljoner i vad som kallades etapp ett, grundarbetet, utan att något politiskt beslut fattats.
Nya rutiner skulle införas för att något liknande inte skulle hända igen, och fullmäktige fattade beslutet att badhuset skulle få kosta 550 miljoner kronor.
Stig Torneus var med under de två första mötena när behovsinventeringen gällande badhuset pågick. Därefter byttes han ut och klev åter in i styrgruppen under våren.
– När jag klev in i projektet styrgruppen på nytt var jag supertydlig med att det den tilldelade budgeten är 550 miljoner som ska räcka till alla kostnader i projektet.
Informationen till styrgruppen i maj var att läget var lugnt enligt den ekonomiska rapporten, men man hade tidigare flaggat för ökade råvarukostnader enligt Torneus.
I augusti kom det fram att kostnaden för badhuset kunde bli upp till 170 miljoner kronor mer än budgeterat utan att man riktigt visste hur. En förklaring från Kirunabostäder och Wegroup var ökade råvarupriser under pandemin, och att man varit tvungen att vrida byggnaden.
Stig Torneus jobbar just nu med en sammanställning av kostnaderna och kommunstyrelsen ska få en uppdatering om läget kommande möte.
– Nu är det mycket fokus på ekonomin i projektet. Det jag är intresserad av är vad som avviker och hur utbetalningarna nu följer mot produktionsplanen. Nu ska jag göra en sammanställning sett till av etapp ett och två och se var vi står idag.
Kommunledningsförvaltningen har även fått i uppdrag att göra en särskild redovisning av alla investeringsprojekt över 100 miljoner kronor.
– Det gäller i dagsläget projekten för nytt badhus, kunskapsstaden där gymnasieskola, lärcentra och kulturskola inryms, ny räddningstjänst och kulturhuset Aurora, säger Stig Torneus.