Videon är inte längre tillgänglig
På lördagen var det dags för Tjejligan där sex damlag från olika klubbar i länet samt Västerbotten spelar matcher mot varandra. På Lombia var 102 tjejer i åldrarna nio till 13 år samlade för spel.
Tillsammans med Albin Hagman utgör Ann-Charlotte Edeblom och Malin Pudas tränartrion för Kiruna IF:s damlag. Laget är inne på andra året och har ett tjugotal spelare upp till 15 år. Här ser man att intresset för hockey växer hela tiden.
– Vi skulle egentligen behöva en till ishall eftersom så många spelar ishockey, Kiruna är verkligen en hockeystad, säger Ann-Charlotte Edeblom.
Det är inte bara Kirunaspelare som är välkomna i Kiruna IF:s damlag, här spelar även tre tjejer från Överkalix och en tjej från Malmberget.
– Klubblösa spelare är välkomna att spela med oss, alla är välkomna, säger huvudtränare Malin Pudas.
Det viktigaste med Tjejligan är inte att vinna matcherna utan att få intresset för hockey att växa, göra damhockeyn synlig och viktigast av allt: att spelarna ska ha roligt.
– Om vi förlorar med 30 - 0 spelar det ingen roll bara man har kul, säger Ann-Charlotte Edeblom.
Damlaget är relativt nystartat. Petronella Brännman berättar att hon ringde till kansliet för drygt ett år sedan och frågade om det fanns ett damlag. Svaret hon fick var att det var ett på gång.
– Jag önskar bara att vi hade mer istid, säger hon.
– Jag började spela tack vare en kompis och jag tycker att det är jättekul, säger Stephanie Alves som spelar i utvecklingslaget. Hon har bara spelat i tre veckor och blev tillfrågad igår om hon ville spela match. Självklart, var svaret. Och hon vet redan vilken spelarposition som är roligast:
– Forward! säger hon.
Det är forward och center som är de populäraste spelarpositionerna, av någon anledning är det ingen som väljer back. Ebba Edeblom spelar helst center och hon förklarar varför:
– Då får man åka mycket skridskor, säger hon.
Tjejerna tränar två gånger i veckan på Lombia och Matojärvi. Nackdelen med att spela på två ishallar är att utrustningen måste släpas mellan hallarna. Några hyr utrustning, några har ärvt efter ett äldre syskon och några har köpt begagnat.
– Utrustningen är dyr så vi försöker låna ut så mycket som det går, säger Ann-Charlotte Edeblom.
Tacklingar är inte tillåtet i damhockey och hjälmen ska ha galler eller helvisir. En del tjejer föredrar att spela med killarna.
– Det är ett helt annat tempo när du spelar med killar och killarna får spela mer matcher än tjejerna, säger Ann-Charlotte Edeblom.
– Men tjejerna analyserar mer och vill veta varför de ska göra på ett särskilt sätt. Och det är aldrig något tjafs, säger Malin Pudas.