Tio lådor granater hittade

Tio personer från Försvarsmaktens sjöstridsflottilj har under en veckas tid arbetat med fortsatt lokalisering av de 173 lådorna med ammunition som 1954 dumpades i den förgiftade sjön Ala Lombolo. Tio lådor hittades och under tisdagen avslutades dykningarna.

KIRUNA2007-07-04 06:00
I höstas påbörjades de första eftersökningarna av ammunitionen i sjön. Då användes ammunitionssökhund och undervattenssonar för att kunna lägesbestämma lådorna.
Nu har arbetet handlat om fortsatt lokalisering och identifiering av lådorna genom dykning, markradar och stickprover. Eftersökningarna har försvårats på grund av att de dumpade lådorna sjunkit ner i ett tjockt lager av dy.
- Vi har försökt att dyka så lite som möjligt och försökt att röja upp på botten så lite som möjligt för att inte försvåra arbetet. Det var instabil ammunition som dumpades, så man måste vara försiktig, säger Verner Gerholm, dykare.

Höga halter av kvicksilver
Omkring 17.300 luftvärnsgranater ligger på botten av sjön efter dumpningen 1954. Orsaken till dumpningen var att ammunitionen tillverkades under andra världskriget och blev instabil efter några år. Under veckan har Försvarsmakten använt sig av fyra dykare för att lokalisera ammunitionen.
- Det är svårt att säga hur mycket vi har funnit eftersom lådorna med granater ligger på varandra och är väldigt känsliga, men vi vet att vi har känt tio lådor, säger Marcus Hammarberg, sonaroperatör.
Sjön har förutom den dumpade ammunitionen dessutom höga halter av kvicksilver och miljögifter, ett resultat av många års gruvdrift i området. Kommunen har bestämt sig för att sanera sjön på gifterna eftersom den riskerar att hamna i gruvbrytningens sprickbildningsområde.
En eventuell insats för att avlägsna ammunitionen kommer tidigast till sommaren 2008 och nu ska Försvaret utvärdera olika bärgningsmetoder och komma med ett förslag till kommunen på hur man går vidare för en säker bärgning.
- Förmodligen är det Försvaret som får i uppgift att bärga ammunitionen så småningom. Det är en del av vår policy och något som känns rätt, säger Marcus Hammarberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om