KBAB har en princip att var tionde lägenhet som bolaget förvaltar delas ut med integrationsförtur. När nu 97 bostadskontrakt sagts upp av Migrationsverket när myndigheten stänger så innebär det att tio lägenheter kan erbjudas till de som sökt asyl. I ett styrelsebeslut den 28 februari framgår att KBAB ska erbjuda ett kontrakt med besittningskydd till tio asylsökande familjer med barn, där föräldrarna arbetar och barnen går i skola.
– Beslutet är fattat utifrån den princip som vi har med var tionde lägenhet till asylsökande, säger Stefan Sydberg.
Enligt KBAB:s protokoll är det "ungefär tio familjer med barn som önskar stanna kvar i Kiruna". Men enligt Migrationsverket är det fler än tio familjer bland de asylsökande som har arbete.
– Vi vet inte var KBAB fått tio familjer i från. Vi har förmedlat till dem att det är 30 olika konstellationer, både familjer och singlar, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket.
Hon säger att Migrationsverket under tisdagen arbetade med att ringa runt till de asylsökande som är aktuella för att ställa just frågan om de är intresserade av att stanna i Kiruna.
– Nu kan det ju vara så att det inte är fler än tio som är intresserade av att stanna. Men om det skulle bli så är det viktigt att KBAB har någon slags prioriteringsordning, säger Lantto.
Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) hade gärna sett att kontrakten som erbjudits asylsökande tidsbegränsats till ett år.
– Det hade varit bra om de som haft arbete får bo kvar i sina lägenheter i ett år framåt och samtidigt stå i bostadskö. För nästa år ser vi ut att få ut 200-300 lägenheter på marknaden.
Orsaken till tidsbegränsningen till ett år säger Selberg bero på den långa bostadskön i Kiruna.
– Jag eftersträvar en likabehandling och det gäller också bostadskön. Att vi erbjuder förfördelning till en sida skapar bara onödigt fog för rasism. Det är klart att de nyanlända ska erbjudas trygghet, men även våra ungdomar som står i bostadskö behöver få en lägenhet till en vettig hyra, säger Selberg.
KBAB ha redan beslutat om kontrakt, vill du se över det beslutet?
– Om det nu är tio familjer och de då håller sig till principen är det bra. Men om det i framtiden blir en liknande situation och det är fler än tio som vill stanna, vad händer då? Vi behöver göra ett omtag för detta.
Värt att komma ihåg är också att KBAB och Hyresgästföreningen skrivit ett avtal om en medelhyra på 1150 kronor som är tänkt att tjäna till att hyresnivåerna mellan befintliga bostäder och nybyggda inte ska bli så stor.