Tillbuden ökar på Kebnekaise

Tillbuden ökar på Kebnekaise enligt Kiruna fjällsäkerhetskommité. Bergsguiden Anders Bergwall har varit med på flera räddningar på Kebnekaise under den gågna veckan. "De vi har hämtat har haft riktigt dåliga kläder", säger han.

Många uppdrag. Den alpina fjällräddaren Anders Bergwall har haft mycket att göra på Kebnekaise den senaste veckan.

Många uppdrag. Den alpina fjällräddaren Anders Bergwall har haft mycket att göra på Kebnekaise den senaste veckan.

Foto: Privat

Kiruna2017-07-17 07:55

Fjällturismens och fjällräddningens högsäsonger går hand i hand och just nu har fjällräddningen mycket att göra. Bara under den gågna veckan har det krävts flera insatser vid Kebnekaise. Det har varit kallt och regnigt och det finns mycket snö kvar på fjället vilket ställer till det för folk.

– Det är lätt att tappa bort stigen, stigen går i stenskravlet ganska tydligt, men när man går upp på en snölega och kommer ut på andra sidan så har man oftast tappat bort stigen. När vi har varit upp och hämtat folk de sista nätterna i regn och dimma, även som fjällvan så tappar man alltid stigen när man går över en snölega så man får leta upp den på andra sidan, säger Anders Bergwall.

Han upplever att många som ger sig ut på fjället är dåligt föreberedda och dåligt klädda.

– De vi har hämtat har haft riktigt dåliga kläder, de har varit genomvåta. Man kan inte säga att de har haft ordentliga regnkläder utan det har varit mjukisbyxor och tunna kläder som regnet slår rakt igenom, och då blir man jättefort kall, säger Anders Bergwall.

Antalet vandrare som bestiger Kebnekaise har mångdubblats de senaste åren.

– Många av dem har inte karta och kan inte navigera så de vet inte var de är när de larmar. Vi får intervjua dem via telefon och försöka lista ut var de kan sitta någonstans. Det är lite som att leta efter en nål i en höstack även om man vet var de ska vara, säger Bergwall.

På Kenekaise fjällstation, två mils vandring från Nikkaluokta, finns det mycket folk just nu berättar Marit Sarri som är platschef. Men hon

tror inte att tillbuden har ökat något från förra sommaren.

– Skillnaden nu är att man larmar i större utsträckning och att fjällräddningen åker ut i mycket större utsträckning på de larm som kommer in, säger Marit Sarri.

För att motverka att tillbuden ökar på och omkring Kebnekaise tror Marit Sarri att det finns mycket att göra kring information och hur fjällanläggningarna når ut till folk.

– Vi ser att det finns ett behov och vi ser att vi skulle kunna bli bättre, vi för en dialog med Fjällsäkerhetsrådet och vi hoppas att de kan initiera ännu mer så att vi kan samordna våra gemensamma resurer som finns här. De har insyn i vilka organisationer som finns här, allt från Länsstyrelsen, STF, polisen och kommunen, säger Marit Sarri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om