Tillbaka på 1800-talet
Den familj som flyttade in Kirunas första byggnad har flyttat in igen. I alla fall på låtsas. Sanna-Mari Pahajoki och Niklas Johansson är i sommar utklädda till det förra värdparet i pörtet på Hjalmar Lundbohmsgården.
Plagg från svunna tider
De jobbar deltid i sommar för Hjalmar Lundbohmsgården med att forska och berätta om Kirunas historia.
Klädda i plagg som tveklöst andas svunna tider föreställer de paret Taaveniku som huserade här för drygt 100 år sedan. Idén är att återspegla det liv som dessa människor levde. Ett liv som skiljde sig avsevärt mot hur det är i dagens Kiruna.
- Jag tycker att stadens historia är viktig att berätta. Utan de människor som flyttade hit och bosatte sig i det här området hade ju inte staden funnits, säger Niklas Johansson, vars intresse för stadens historia väcktes då han gjorde ett skolarbete på Strömbäcks folkhögskola i Umeå.
- Ingen av mina vänner vet något om B1. Därför tycker jag att det är viktigt att berätta om det här, säger Sanna- Mari Pahajoki som läste en hel del om Kirunas historia på gymnasiet.
Byggnaden blev klar 1890 på begäran av gruvdisponenten Hjalmar Lundbohm som behövde någonstans att ta in när han var på besök i malmområdet i samband med LKAB:s start.
Härbärge
Egentligen blev det inte så många nätter i stugan för honom utan den kom mer att användas som härbärge för en del arbetare vid gruvbolaget.
Sedan gjorde familjen Taaveniku, bestående av Edvard, Maria och Edvards syster och hennes två döttrar, sitt inträde i Kirunas historia då de flyttade in i stugan.
Kuskarbete
Tidigare hade de bott i Malmberget. Familjens inkomst kom huvudsakligen från kuskarbete åt LKAB. Efter tre år flyttade familjen till ett annat hus i Kiruna.
Växt mer och mer
- Mitt intresse för stadens historia har växt fram mer och mer. Det är ju fantastiska skildringar av den tiden som finns att läsa. Det är också hur kul som helst att göra nya upptäckter själv, säger Niklas Johansson.
Öppet några dagar
Särskilt många gäster har dock inte kommit, pörtet har bara varit öppet i ett fåtal dagar. "Grand Hotell Luossajaure" som det också kallas, kommer att vara öppet till 18 augusti.
- Det kändes lite pinsamt i början, att vara klädd så här. Men det blir roligare för var dag som går, säger Niklas Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!