Tidig snösmocka – då fick barnen åka skoter till skolan

Snön kom tidigt till Kiruna i år. Då skjutsade Andreas Sarri, 44, barnen till skolan med skoter. "Det var hur fint som helst", säger han.

Andreas Sarri, 44, i Kiruna fick ta fram skotern rekordtidigt.

Andreas Sarri, 44, i Kiruna fick ta fram skotern rekordtidigt.

Foto: Privat

Kiruna2023-09-20 12:39

Det har bara hunnit bli den 20 september men redan har ett tjockt vitt täcke lagt sig över hela gruvstaden Kiruna. Det är bara någon enstaka minusgrad i luften, men med tanke på de stora mängderna som formligen dumpat ner från himlen det senaste dygnet ser snön ut att ligga kvar åtminstone i några dagar till.

– Det har blåst och drivit på vissa ställen så det är allt från 30 till 50 centimeter, säger Andreas Sarri som bor i Kiruna.

På morgonen skulle hans barn, sex och elva år gamla, skjutsas till skolan och då stod valet plötsligt mellan bilen och skotern.

Skotern vann.

Inte för att lokaltrafiken hade ställts in – utan för att folk ute på gatan slet och slirade när de försökte ta sig framåt i snömodden.

– Jag har hunnit byta däck på bilen, men jag vet att det är många som inte har hunnit byta däck. Så jag ville inte fara ut i trafiken utan tänkte att då kör jag hellre med skotern. Då kommer barnen fram och jag behöver inte heller möta annan trafik, säger Andreas Sarri.

Jag förmodar att barnen inte hade något emot att åka skoter?

– De älskar snö.

På hans videoklipp från skoterturen ser det aningen ruskigt ut, men den var tvärtom riktigt behaglig, berättar Andreas Sarri.

– Jättebra snö. Här är det gångbanor som blir skoterleder på vintern och de var hur fina som helst att köra på nu.

De mötte ingen annan skoter längs vägen. Han säger att det är ovanligt att snön kommer så här tidigt på hösten, innan tjälen ens har hunnit krypa ner i marken.

– Så det är riktigt tidigt, en månad för tidigt egentligen. Men det kommer att smälta bort.

Nu stundar den mörka och kalla perioden i norr och Andreas Sarri konstaterar att den är väldigt lång i Kiruna, men att de flesta Kirunaborna ju gillar vinter och snö. Som den skoter- och snowboardåkare han är tycker han själv att snöns återkomst är helt fantastisk.

– Jag tror att man tycker det är kul att skotta snö i Kiruna, annars hade man flyttat någon annanstans. De flesta är beredd på att det kan komma snö tidigt, hade det varit söderut hade det varit kaos överallt men här tar sig folk till jobbet och skolorna, säger han.

Kommer ni smida medan järnet är varmt och nyttja snön innan den försvinner?

– Ja, idag blir det nog lite pulka och snowboardåkning efter skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!